Konfitált kacsazúza rizottóval

  • 2015.01.08.
  • 1

Nem tudom, az idei gasztro-trend előrejelzésekben szerepelnek-e ismét a belsőségek, azt sem tudom, hogy ha igen, akkor jobban megbarátkozna-e velük az, aki eredendően tartózkodik az efféle alapanyagoktól, én mindenesetre mindig is szerettem őket. Amikor szép, friss kacsazúzát látok, nehezen is állok ellen, most sem tettem. Konfitáltam őket, de ez csak azt jelenti, hogy lassú tűzön főztem kacsazsírban jó puhára, semmi hókusz-pókusz, a zúzának amúgy is sok idő kell. Ez történt az egyik nap, a másikon meg fél óra alatt megfőtt a rizottó, a zúzákat csak átforrósítottam és kész is volt és milyen finom volt!Recept:30 dkg tisztított kacsazúzakacsazsírfél dl száraz fehérbor20 dkg arborio rizs7,5 dl szárnyas alaplé1 dl száraz fehérbor1 közepes fej hagyma40 g vaj2 púpozott evőkanál frissen reszelt parmezánsó, frissen őrölt borspár szál snidlinga tálaláshoz olívaolaj, rukkola, vagy bébispenót, vagy mini céklalevélA kacsazúzát sózzuk, borsozzuk, egy-két órára hűtőbe tesszük, majd annyi kacsazsírban, amennyi ellepi és a fél deci bort is hozzáöntve vastag aljú lábasban nagyon alacsony tűzön fedő alatt másfél órát pároljuk. Közben gyakran megkeverjük. A zsírban hagyjuk kihűlni. Ezt a műveletet előző nap is elvégezhetjük.A rizottóhoz 30 g vajon puhára pároljuk a felaprított hagymát. Hozzáadjuk a rizst, elkeverjük. Enyhén sózzuk de csak óvatosan, mert a húsleves is sós és a parmezán is sózza még a végén. Felöntjük a borral, kevergetve megvárjuk, amíg felszívja a rizs a folyadékot. Ezután fokozatosan felöntjük a húslevessel, mindig csak egy-két merőkanállal adva a rizshez, amikor besűrűsödik, újra hozzáadva a következő adagot. Folyamatosan kevergetjük, közepes láng felett. Amikor az utolsó adag lét is hozzáadtuk, belekeverjük a maradék 10 g vajat és a parmezánt. Elzárjuk a lángot.A zúzát meglangyosítjuk, kivesszük a zsírból, csíkokra vágjuk. Serpenyőben átforrósítjuk.Tálaláskor a rizottóra halmozzuk a kacsazúza csíkokat, Meghintjük apróra vágott snidlinggel, borssal. Köré rendezzük a zöld leveleket, amit kevés olívaolajjal meglocsolunk.