Húsos bukta

  • 2013.02.28.
  • 9

Az ötletet Limara pirogja adta. http://limarapeksege.blogspot.hu/2013/02/pirog.html , de a körülmények alakítottak rajta. Ott kezdődött, hogy volt maradék főtt hús. Éppen 40 dkg. No,meg valamit ki is kellett találnom, hogy Ferenc is vihessen ebedre. Ezért is gondoltam, hogy jobb lesz, hogy sütőben sütöm, nem olajban, mert hidegen úgy jobb lesz. Liamara tésztáján annyit változattam, hogy nem tettem bele tojást. Nem tudom miért, de a farsangi fánkon kívül nem szoktam tojást tenni a kelt tésztába. Valahogy idegenkedem tőle. Semmi magyarázatom nincs rá. Mindezek után az én húsos buktám így alakult:Hozzávalók:
Tésztája: 50 dkg finomliszt, 1,5 tk. só, 2 dl víz, 1 dl tej, 1 tk. cukor, 5 dkg olvasztott vaj, 2 dkg friss élesztő.Töltelék: 40 dkg apróra vágott főtt hús (leveshúsmaradék), 1fej hagyma,4 gerezd fokhagyma só, bors, majoránna, 3 dkg vaj, 2 ek. tejföl, 5 dkg reszelt sajt + kb. 2 dkg olvasztott vaj a bukták megkenéséhez Elkészítése:A hagymát apróra vágtam, és a vajon pirítani kezdtem, hozzáadtam a zúzott fokhagymát, és a nagyon apróra vágott főtt húst. Sóval, borssal, majoránnával ízesítettem, s mikor a hús már pirulni kezdett, hozzákevertem a tejfölt és a reszelt sajtot, s elvettem a tűzről. A tejet a cukorral meglangyosítottam, belemorzsoltam az élesztőt, átszitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót, a felfutott élesztőt, a langyos vizet, és elkezdtem összeállítani a tésztát. Az olvasztott vajat is hozzáadtam, s rugalmas tésztát dagasztottam. Hagytam kelni meleg helyen a lefedett kelesztőtálba kb. 1 órát. Ez után átgyúrtam a tésztát, és kb. 2-3 mm vastagra, téglalap alakúra nyújtottam. 24 részre vágtam (6x4), s elosztottam rá a tölteléket, ráhajtottam a tésztát, buktákat formáltam, sütőpapírral bélelt tepsibe tettem (2 tepsivel lett), megkentem olvasztott vajjal, s 200 fokos sütőben kisütöttem.
Csípős őrölt pirosprapikával ízesített tejfölt adtam mellé. Az eMpszi étrendje szerint étkezőknek ezt az ételt nem ajánlom, mert nincs tekintettel az ételtársításra.