Gluténmentes piskóta

  • 2018.02.21.
  • 2

Számomra tökéletes piskóta receptjét szeretném veletek megosztani, amit Ábel szülinapi tortájánál próbáltam ki először. Tulajdonképpen a tojás felverésén múlik a dolog, amit ebből a
videóból lestem el. Ezzel a módszerrel igazi magas, nem összeesős, még 2-3 naposan is puha piskóta készíthető.
Hozzávalók (23 cm-es tortaformához):6 db "M"-es tojás100 g barna rizsliszt20 g tápióka keményítő6 g sütőpor120 g eritritMindent előkészítünk, ami a tészta összeállításához kell.
- A tortaforma alját (csak az alját!) kibéleljük a sütőpapírral (én be szoktam kenni a formát kókuszzsírral így ráragad a papír).- Különválasztjuk a tojásokat- Összekeverjük a lisztet, a keményítőt és a sütőportElőször a tojássárgáját verjük fel, amennyire csak tudjuk, teljesen ki kell fehérednie.Ezután a fehérjéhez öntjük az édesítőt és elkezdjük felverni, nem szabad keményre verni!, akkor jó ha még lekonyul a hab csúcsa és még kicsit mozog.
Kiveszünk a fehérjéből egy kicsit, amivel fellazítjuk a sárgáját majd a fehérjéhez öntjük. Óvatos körkörös mozdulatokkal márványosra keverjük, majd két részletben hozzáadjuk az átszitált lisztet. Szépen óvatosan dolgozunk, hogy ne törjön össze a hab.
Ezután beleöntjük a masszát a formába és 160 fokra előmelegített sütőben sütjük kb 40 percig (én az utolsó 8 percben fakanállal résnyire nyitott sütőajtóval csináltam, ez sütő függő is).A sütőből kivett tésztát fejjel lefelé hagyjuk kihűlni (én 15 percig hagytam a formában, aztán levettem róla és hagytam tovább hűlni fejjel lefelé).A végeredmény: Magas piskóta kb 5-6 cm, nem esett össze abszolút. Puha, szellős a tészta, az állagát 2-3 napig is megőrizte.