Ropogós kiflik

  • 2012.09.23.
  • 3

Gionettánál találtam ezt az egyszerű receptet. Megláttam, felálltam, kimértem a hozzávalókat, összegyúrtam és betoltam a hűtőbe. Gionettánál megtalálhatjátok a házi élesztő készítését is, valamint a kifli formázásának folyamatát.Reggel sokáig pihiztünk a hálóban, utána csak leszaladtam, átgyúrtam, megformáztam, közben megittuk a reggeli kávénkat és már mentek is be a sütőbe.Nem egy bonyolult művelet, cserébe viszont finom ropogós kiflit kapunk.Hozzávalók:50dkg liszt, 1,5 dl tej, 1,5 dl víz, 1cs élesztő, 1 tk só, 2 ek olvasztott vaj.A lisztet, tejet, élesztőt, sót és a vajat tálba öntöm és elkezdem a víz folyamatos
hozzáadásával összedolgozni. Kézzel dagasztottam, de szerintem legközelebb géppel még rádolgozok egy kicsit. A víz mennyisége a liszt felvevőképességétől függ, nálam kicsit több volt most, mint 1,5 dl. A lényeg, hogy jó ruganyos tésztát kapjunk.A kelesztőtálat beliszteztem, a tésztát gombóccá formázom és a tálba teszem. A tetejét megszórom egy kis liszttel, majd mehet a hűtőbe éjszakára.Reggel kicsit hagyom állni a melegben, majd 8 részre osztom. Nagyjából 10dkg lesz egy adag. Gombócokat formázok belőle, nyújtófával kinyújtom hosszúkásra és feltekerem.
A tepsire ráfektetek egy ráillő tepsit úgy, hogy annak a tetejét vízzel lespriccelem. Ha nincs összeillő tepsi, akkor elég az is, ha egy hőálló tálba vizet teszek és a sütő aljára teszem.A sütőt 230fokra melegítem és a kiflicskéket 20-25 perc alatt megsütöm. Amennyiben tepsivel a tetején sütöm, akkor a levétel 20 perc után legyen, majd még a tetejét pirosra kell sütni.Amikor kiveszem a sütőből, megkenem kis vízzel a tetejét, hagyom kihűlni (na ez most nálunk nem sikerült), és jöhet is a reggeliző asztalra.

Címkék

Pékáru Kelt