Marhahúsos vöröslencse curry

  • 2017.11.22.
  • 8

Mindenkinek jár egy kis curry télen! Persze nyáron is, de én akkor nem gyakran kívánom az ilyen típusú ételeket, most viszont szezonja van, hiszen ezek a fűszerek ilyenkor képesek igazán a melengető hatásukat éreztetni.Elég sok curry recept van már a blogon, de húsos talán még nincs. Na jó, talán egy csirkés van valahol. A legjobban egyébként én is a húsmentes verziókat kedvelem, hiszen általában elég laktatóak azok magukban is, pláne a lencsések, de most egy ilyen hard core verzióra vágytam marhahússal.Az a jó ebben, hogy bár lencse és marha, de mégis gyorsan elkészülnek. Szerintem szűk fél óra alatt ez meg is volt, ugyanis a vöröslencse ripsz ropsz megfő áztatás nélkül és frankón besűríti magát, semmi habarás hókuszpókusz nem kell, a marhahús meg mivel darált formába kerül bele, szintén gyorsan átpirult az elején és már tálalható is volt a vacsora A férfi orra elé, majd másnap lett belőle finom ebéd is.Ja, és hogy mit keres benne a grapefruit? Hát vannak azok a napok mikor az ízlésem a szokásosnál is jobban kificamodik, úgyhogy gondoltam egyet és citromlé helyett, fanyar, kesernyés grapefruit kockákat dobáltam rá. Amúgy citromlevet én egyébként is szoktam belecsavarni mikor elkészül, kell az a földes ízű lencsének, hogy egy pici lendületet adjon neki. Próbáljátok ki nyugodtan, de a citromlé is tökéletes hozzá.Hozzávalók:fél kb darált marhahús30 dkg vöröslencse2 deci paradicsomlé1 deci kókusztejszín (helyette sima tejszín v joghurt, tejföl is jó)kb. 1 liter víz2 gerezd fokhagyma1 vöröshagymafél hüvelykujjnyi gyömbér1-1 teáskanál garam masala és kurkumasókókuszolajTálaláshoz: 1 db piros grapefruit kis darabokra vágva (elhagyható illetve pár csepp citromlé is jó)A vöröshagymát apróra vágtam, kevés kókuszolajon üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a húst, lepirítottam, megszórtam a fűszerekkel, hozzáreszeltem a gyömbért és a fokhagymákat, végül beleszórtam a lencsét és belekevertem a paradicsomlevet is.  Felöntöttem egy liter forró vízzel és lefedve főni hagytam. Ha nagyon elfőné a levét mielőtt a lencse megpuhul, nyugodtan lehet 1-2 deci vizet még hozzáadni. Kb. 20 perc múlva mikor a lencse megpuhult, belekevertem a kókusztejszínt, tálalásnál pedig megszórtam pár szelet grapefruittal.Hasonló bejegyzések:Brokkolis vöröslencse curryMarhahúsos édesburgonyás borsós egytálVöröslencse krém – Kence reggelire, ebédre vacsoráraMarhahúsos pásztor pite zöldségpürévelÉdesburgonyás sárgarépás curry ananászkockákkalNapsütötte hal curryCsicseriborsó-spenót curry bulgurralSárgarépa-paradicsom curry