Konfitált kacsacomb barackos répapürével

  • 2017.09.25.
  • 4

Végre sikerült igazi omlós kacsacombot sütnöm! Felmerülhet a kérdés, hogy akkor eddig milyet csináltam…Természetesen az eddig közzétett verziók is finomak voltak, de mivel gyorsabb sütésnek voltak kitéve magasabb hőfokon, így a hús picit szárazabb lett. Egyszer, nem rég, viszont jobban ráértem és kipróbáltam, mi is az a konfitálás.Persze nem is én lennék, hogy ha mindent a “nagy könyvben” előírtak szerint csináltam volna. Nem volt ugyanis kéznél fél kg kacsazsír a sütéshez, hiszen a konfitálás lényege, hogy sok zsírral és alacsony hőfokon órákig puhul a husika. A kacsazsírral amúgy semmi bajom, ami megmarad a sütés után, általában el is szoktam tenni üvegben a hűtőbe, ugyanis ő a jó zsírok közé tartozik, nyilván mértékkel fogyasztva, meg hát finom is. Szóval ciki, nem ciki, én kókuszzsírral oldottam meg a problémát, a konfitálás nagymesterei most biztos elátkoznak, és a művelet megszentségtelenítőjének tartanak, dehát a végeredmény isteni lett és omlósz, úgyhogy vállalom.Ami a köretet illeti, hát naná, hogy gyümölcsös ismét, ahogy az egy kacsához illik, nálam legalábbis. Répa barack kombó, utóbbit még lehet kapni, szóval használjátok ki ti is az alkalmat, akár sült csirke mellé is. Itt megint csak lehet variálni sütőtökös-barackos, édesburgonyás-barackos verziókkal, barack helyett körte, vagy alma is tökéletes, nagyon elrontani ezt nem lehet.Hozzávalók 2 főre:2 db kacsacombpár kakukkfűág és/vagy rozmaring1 fej fokhagymasó, bors4-6 evőkanál kacsazsír v kókuszolajRépapüréhez:fél kg sárgarépa1 nagyobb barackpár evőkanál joghurt v kefirkis marék dió darálva2 evőkanál friss, aprított bazsalikom v 1 mokkáskanál szárítottsó, borsA sütőt előmelegítettem 130 fokra, a kacsacombokat sóztam, borsoztam, majd egy kisebb tepsibe tettem. Belekanalaztam a zsírt is, úgy, hogy bőven jusson a kacsa tetejére is, a lényeg, hogy kb. félig ellepje a zsír a combokat. Tettem rájuk egy-egy szál kakukkfűágat is. Én alufóliával lefedve sütöttem őket kb. másfél óráig, majd levettem a fóliát és még kaptak kb. egy órát, amíg a tetejük  is megpirult. A vége felé feljebb lehet venni a hőfokot, illetve egész fej fokhagymát is az utolsó 30-40 percben érdemes mellé tenni, hogy szépen átpuhuljon és a zsír átveszi az ízét.A répákat meghámoztam hasábokra vágtam és akár a kacsa alá is be lehet tenni őket sülni vagy előtte, vagy utána elkészíteni, ahogy jól esik. Mikor megpuhultak és megpirultak kicsit, kivettem őket, mély tálba raktam, hozzáadtam a darabolt barackot, fűszereztem, belekanalaztam a joghurtot, darált diót és botmixerrel pürésítettem, de nem baj, ha maradnak benne kisebb darabok. A megsült fokhagymából is érdemes lehet pár gerezdet beleturmixolni, vagy csak mellé tálalni.Hasonló bejegyzések:Sült kacsacomb lila zöldségekkelHétvégi ebédtipp – Rozmaringos kacsacomb szilvamártássalBarackos tofus nyári salátaSonkás barackos rukkolasalátaCsirkés barackos töltött cukkiniBarackos szezámmag krémSzilvás barackos reform cobblerMi kerüljön a reggeli pirítósra? Avokádós barackos salsa