Vega majonéz

  • 2016.04.27.
  • 3

Szuper alternatíva a bolti, zsíros, cukros, tartósítószeres majonézek helyett. Sőt, sok esetben még olcsóbb is, hiszen 25 dkg napraforgómag kb. 300 Ft abból pedig egy nagy üveg növényi majonézt össze lehet dobni.Régóta szerettem volna kipróbálni ezt a receptet, amit mindenki a saját ízlésére formálhat különböző fűszerezéssel, ami fix, az a hántolt, pörköletlen szotyi és a víz. Ha ez a kettő van, nagy baj nem lehet, ugyanis ez az alapja az egésznek. Nagyon spéci konyhai robotgép sem szükségeltetik, bár biztos van olyan hiper szuper masina, ami teljesen simára turmixolja az alapanyagokat, az enyém viszont nem volt ennyire jófej, úgyhogy végülis egy mezei botmixerrel értem el ez az állagot, anélkül, hogy leégett volna a művelet közben, hiszen 1 perc alatt meg is volt.Úgyhogy, ha azt látjátok egy receptben, hogy végy egy üveg növényi, bio, vega akármilyen majonézt, akkor ne ugorjatok be a közértbe, mert nem fogtok kapni, még a nagyobb hiper szuperekben sem biztos, ha mégis akkor nem lesz óccó, helyette vegyetek le a polcról egy zacskó szotyit,  mert az szinte mindenhol van. Persze a pucolt verziót és natúrt ha lehet, a pörkölt még ok, csak sós ne legyen, inkább ízesítsétek ti magatok.Nagyon klassz és finom, és sokféle módon használhatjátok, egy sima otthon sütött krumplihoz is, vagy zöldségeket mártogassatok bele bőszen, ha már egészséges kajáról beszélünk vagy kenhetitek akár a szendvicsbe is reggel vaj helyett. Amúgy meg eljátszhatjátok ezt dióval, kesuval, mogyoróval, mandulával, szuper krémeket lehet így készíteni!Hozzávalók egy kis üveghez:2 deci hántolt, sótlan, pörköletlen napraforgómagkb. 1 deci víz2 kis gerezd fokhagyma1 teáskanál mustár1 mokkáskanál méz (nálam repce)negyed citrom levecsipet himalája sófrissen őrölt borsElkészítés: A szotyit beáztattam vízbe egy éjszakára, de elegendő neki pár óra is.Másnap leszűrtem, egy mély edénybe tettem, hozzáadtam a többi hozzávalót, a fokhagymákat reszelve és összeturmixoltam. A nagy turmixgép nekem darabosra hagyta, így botmixerrel egyszerűbbnek bizonyult folytatni a műveletet. A vizet célszerű lassan adagolni hozzá, nehogy túl folyós legyen, közben kóstoljatok és ízlés szerint lehet még javítani a fűszerezésen.Üvegbe töltöttem és egy hétig simán el van a hűtőben.Hasonló bejegyzések:Vega bolognai húsimádóknak is!Friss és ütős tormakrémek: ecetes, majonézes, almás-narancsosVega pörkölt tojásos kölesselAvokádós brokkolileves almachips-szelSörtésztában sült spárga gyömbéres almás reteksalátávalRizstej házilagSpenótfőzelék kölesselÉdesköménymagos keksz