Nagyon mandulás sütőtökös répás krémleves

  • 2014.10.07.
  • 0

A sütőtökből sosem elég, ráadásul krémleves formájában a sárgarépát is belecsempészve, eladható szinte bárkinek. Ezt a levest minden nap megenném, laktózmentes, gluténmentes, paleo, vegán, vega, csak, hogy mindenki örüljön! De szerintem, ízleni fog a húsimádoknak, édességfüggőknek is, kortól és nemtől függetlenül. Vagy ez túl álomszerű lenne? Pedig tényleg finom, krémes, melengető és jó ránézni. De figyelem, nyomokban mogyoróféléket tartalmaz. Nem is kicsit. Nagyon. Hiszen mandulalisztes, mandulatejes és a tetején is manduladarabok figyelnek.Természtesen itt is van több alternatíva az elkészítéséhez, a mandulatej kiváltható mással is, én kókusszal biztos ki fogom még próbálni. Mandulatejet házilag is bátran el lehet készíteni, csak úgy, mint a rizstejet, kókusztejet, zabtejet, vagy akár a kesudiótejszínt is. Ha pedig valakit teljesen hidegen hagynak a növényi tejek, akkor nyugodtan használjon tehéntejet vagy főzőtejszínt hozzá.A zöldségeket azért sütöm meg előtte, mert úgy sokkal ízesebbek, édesebbek lesznek, ahogy karamellizálódnak a sütés során, viszont időben nem tart sokkal tovább az összeállítása, mintha mindent egy fazékban megfőznék. Próbáljátok ki így is, úgyis, hosszú még a tökszezon a végére csak megszeretitek!Hozzávalók 3 adaghoz:fél sütőtök3 db répa1 fej vöröshagyma3 gerezd fokhagyma5 dkg mandula4-5 deci mandulatejsó, borspár csepp citromléolívaolajTetejére: pirított manduladarabok, frissen reszelt répa és sütőtökA sütőtöknek kikapartam a magjait, nagyobb darabokra vágtam és egy tepsire tettem őket, majd mellé került a hasábokra vágott répa és a negyedelt vöröshagymák, valamint a fokhagymák egészben és héjastól. Vékonyan locsoltam rá olívaolajat és 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt puhára sütöttem őket. Ezután egy edénybe tettem a hagymákat, a fokhagymát a héjából kinyomva természtesen, a répadarabokat, a töknek a kikapart húsát, sóztam, borsoztam, felöntöttem annyi mandulatejjel, hogy majdnem ellepje (lehet fele víz, fele tej is) és összeforraltam az egészet, majd pár percig együtt főztem őket, végül hozzászórtam a darált mandulát és összeturmixoltam egy botmixerrel a levest. Ha túl sűrű lenne, nyugodtan lehet még mandulatejjel vagy vízzel hígítani. Facsartam rá pici citromlevet, és tálalásnál megszórtam darabolt, és a száraz serpenyőben megpirított mandulával.Hasonló bejegyzések:Ajo blanco az andalúz mandulás fokhagymaleves szőlővelPóréhagymás paradicsomkrémleves avagy a kókadozó zöldségek 2. életeFehérboros spárgakrémlevesFüstölt sajtos spenótos pórahagyma krémleves pirított mandulával