Karfiol, stb. és fűszer avagy Ezt adtam

  • 2020.12.14.
  • 4

Tegnap próbáltam picit lájtosabbra venni a étkezéseimet, mert ma igazi ünnepi menüsorom volt reggeltől estig, de erről majd holnapután regélek -ha csak nem jön közbe valami pl. a holnap-.
Bár azt mondtam, hogy lájtosabb mégis ízhatása miatt a Fűszeres nevet adtam levesemnek, mert nem tudtam eldönteni, hogy karfiol, répa vagy fokhagyma a domináló íz.
Van ez így; nekem se könnyű ????????FŰSZERES KRÉMLEVES KARFIOLLAL

ÉS PECORINO SAJTOS PIRÍTÓSSALHozzávalók:50 dkg karfiol (fagyos)20 dkg sárgarépa½ fej fokhagyma (akár 6 ger. bátran)2 dl tejszín1 tk. kristálycukormajoránnakakukkfűköménybors, só2-3 szikkadt zsemle, vaj, Pecorino sajt vagy más kedvünkre való ropogós levesbetétA sárgarépát megtisztítjuk, kockákra daraboljuk, egy kevéske zsiradékon 1-2 percig pirítjuk, hozzáadjuk a megpucolt, durvára vágott fokhagyma gerezdeket pillanatok alatt megkapatjuk -nem égetjük- aztán a karfiolt is hozzáadjuk, felöntjük vízzel, befűszerezzük és jó puhára főzzük.Egy botmixer segítségével szép simára turmixoljuk, hozzáöntjük a tejszínt összeforraljuk, majd a végén egy teáskanál cukorral finomítjuk.Betétnek, kiegészítőnek 2-3 db zsemlét (bőven jó a tegnapi-előtti-is) szeletekre vágjuk rendesen megvajazzuk Pecorino sajtot reszelünk rá és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 10 perc alatt megpirítjuk.
Természetesen használhatunk másféle sajtot is és a betét is lehet kedvünkre való levesgyöngy vagy pirított zsemlekocka.