Pogácsa és füst avagy Még időben

  • 2020.12.10.
  • 3


A nagy jubilijumi ünnepségre készülvén ismét összedobtam egy fincsi kis süteményt - ahogy én szeretem ????Belepakoltam a pogács
sütemyényes vájlingomban, aztán tettem a napi dolgaimat, pl. hogy lefényképezzem a napi mannám, de valami máshogy nyúltam elébb...Elővettem a fotómasinát, egy kisebb edénybe raktam a mannát, de megy csörrent a telefonom... majd aláírtam egy szerződést... beszélgettem a szomszédnénivel... meg ilyesmi..Most az elmúlt 20 percben átpakoltam ezt a finom mannát, a legkisebb vájlingba és hama-hama elkészítettem a fotókat ????FÜSTÖS POGÁCSA
SAJTTAL ÉS KOLBÁSSZALHozzávalók: 60 dkg liszt12,5 dkg vaj15 dkg parasztkolbász
10-12 dkg füstölt sajt2 dl tej + cukor5 dkg élesztő1 p. 20% tejföl (175g)1 db tojásbors, sóA kolbászt szép apróra vagdossuk a sajtot lereszeljük.-A kolbászból lehetőleg, puhább, zsírosabbat válasszunk, ne legyen száraz/keményebb fajtát.-Az élesztőt felfuttatjuk, langyos, kézmeleg cukros tejben.A vajat egyállagúra morzsoljuk a liszttel, beleszórjuk a sajtot, megsózzuk, elkeverjükA tojás szétválasztjuk.Aztán a lisztes részhez adjuk az élesztőt, a tojássárgáját és a tejfölt, aztán alapos gyúrással, összedagasztjuk.Az így kapott tésztát, langyos helyen, 20 percet pihentetjük, majd centis vastagságúra kinyújtjuk, megszórjuk az aprított kolbásszal, kicsit belenyomkodjuk a tenyerünkkel......aztán jobbról-balra, balról-jobbra, fentről-le és lentről -fel meghajtogatjuk; újabb 20 perc pihentetés, kelesztés után még egyszer elvégezzük, ezt a hajtogatást.Ezután még legalább 20-25 percig kelesztjük (lehet több is, szépen keljen meg), majd kinyújtjuk, a tetejét berácsozzuk, egy szaggatóval kiszaggatjuk, tepsire, sütőlapra pakoljuk, megkenjük a tojásfehérjével, megszórjuk a maradék sajttal 10-15 perig pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt szépen megsütjük. a sütőjét mindenki maga ismeri ezért a finomtészták sütése közben figyeljünk rá!Csak 1 okosság: Kelt tésztáknál, mit azt már írtam többször is, gyúráskor, a kezünket lisztezzük és ne a tésztára szórjuk a lisztet, valamint laza, de határozott mozdulatokkal dolgozzunk illetve a kézi robotgép dagasztórésze megkönnyíti a munkánkat!