Gomba és hajdina avagy Fontos a pontos

  • 2020.12.25.
  • 3

Receptet írni "könnyű"dolog, leméred osztjónapot.Így van ez a mai receptemmel is, illetve
a hozzávalóival, pl. azt írom hogy 10 db gomba, de szerénységemnek megadatott, hogy valóban nagy gombákat vásároljak, de ez nem azt jelenti hogy kisebbekkel ne lehetne elkészíteni.
Nekem ehhez a 10 darabhoz, ennyi töltelék kellet, úgy hogy közben azért meg-meg kóstoltam.A sárgarépa is tényleg egy kis darabka volt, nem mértem le, de nagyjából 11,0452 dekás lehetett.A szalonnát, amikor a mérlegre dobtam 10 dekát mutatott, de olyan borzasztóan csúnya volt az egyik fele, hogy muszáj volt lecsípnem (imádom az ilyen fincsi lecsípéseket) na meg aztán ugyi az ujjamra is rátapadt egy apró darabka (néhányszor).A szárzeller legtöbbször egyben kapható erről egy szálat letörök és az 1, de láttam már olyant is ami rövidebb volt 3-4 centivel -levelek nélkül- és akkor nem is beszélek a habtálcán lefóláizva árúsítottakról -néhány darab kb.félszálak-.Na és a sajt! Jelen esetben lédig, előre csomagolt/daraboltat vásároltam, az volt ráírva 13 deka pontosan, és akkor most szépen tegye fel a kezét, aki még soha sem "kóstolta" meg a lereszelt sajtot -hátha nem jó-.Bocs, most jut eszembe, amit talán már említettem valamikor, ha a sajtot nem előre reszeljük le, hanem egyből az adott ételre, "sokkal" kevesebb is ölég ???? ez ugyi az ára miatt sem egy utolsó dolog.No, de jöjjön akkor a mai mannám
????ZÖLDSÉGES HAJDINÁVAL
TÖLTÖTT GOMBAFEJEKHozzávalók:10 db 10-12 dkg-s gomba10 dkg sárgarépa (1 kisebb szál)5-8 dkg kenyérszalonna1 szál szárzeller8-10 dkg hajdina1 ek. tejföl10-12 dkg Trappista sajtfűszerpaprikaőrölt köménymajoránnabors, só+ tejföl, amibe zúzott fokhagymát, pici sót és 1-2 kanálnyi tökmagolajat kevertünkA gombákat megtisztítjuk a tönkrészét apró kockákra vágjuk, a sárgarépával és a zellerszárral is ugyanígy járunk el.A szalonnát szintén felaprítjuk majd egy lefedhető serpenyőben/edényben elkezdjük pirítani, amikor már jól kiadta a zsírját, hozzádobjuk a zöldségeket, illetve a gombaszárat. Néhány perc pirítás után a hajdinát is belekeverjük köménnyel és majoránnával ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, meghintjük egy picike fűszerpaprikával és a hajdina mennyiségének bő két szerese vízzel felöntjük és a rizshez hasonlatos módon puhára pároljuk – ha úgy érezzük, közben is adhatunk hozzá finoman vizet-.A gomba fejeket egy gyengén kikent tepsibe pakoljuk, a belsejüket óvatosan sózhatjuk, borsozhatjuk.Ha a töltelékünk elkészült, picit már lehűlt, egy jó evőkanál tejfölt keverünk hozzá és ügyesen beletöltjük a gombákba, majd a tetejükre reszeljük a sajtot.(Ha épp akad otthon aprócska koktélparadicsom, akár díszíthetjük is vele.)Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 perc alatt egybesütjük illetve, addig amig szépen megpirul a sajt a tetején. -ha ezt ki tudjuk várni-Kiegészítőnek fokhagymás tejfölt adhatunk, amibe én egy kis tökmagolajat is kevertem ????