Sütőtök és csiga avagy Tök sokat gondolodtam

  • 2020.10.29.
  • 0

Iszonyúan sokat ráadásul rengeteget (is) gondolkodtam azon, hogy az mennyei ízén kívül miért is szeretjük a kakaós csigát...?Talán azért, mert tök ügyesen szét tudjuk tekerni (még ha az nem is olyan szép)...Talán azért, mert tök gusztusosan ragadáncsos lesz a kezünk tőle (ilyen barna ízés)...Talán azért, mert tök jól lehet vele morzsázni és a porcukor is hullik mindenhová (nekem pl. a szakállamra)Talán ezért van, hogy reggel én is ezt a finomságot kívántam meg és ez tök igaz ????...és az élmény tök ugyanaz, csak talán az íze egy picit más ????...tök más ????Na, akkor tovább nem is tökölök, jöjjön a recept ????TÖKÖS-MÁKOS CSIGÁK
FAHÉJJAL ÉS GYÖMBÉRRELHozzávalók:-a tészta-50 dkg liszt2 dl tej2,5 dkg élesztő2 db tojás5 dkg olvasztott vaj5 dkg kristálycukorcsipet só-a töltelék-50 dkg tisztított sütőtök10 dkg kristálycukor5 ek. darált mákőrölt fahéj őrölt gyömbérAz élesztőt kézmeleg cukros tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, a tojásokkal és az olvasztott vajjal alaposan begyúrjuk, bedagasztjuk. Langyos helyen, letakarva, duplájára kelesztjük.A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb.60x40 cm téglalap alakúra nyújtjuk.A sütőt bemelegítjük 190 fokra.A tisztított sütőtököt, egy nagylyukú reszelőn lereszeljük. -Ezt azért csak most végezzük el, mert így állásában, véletlen sem levesedik meg, illetve a kinyújtott tésztánk is fellélegzik egy kicsit.-A legyalult tököt egységesen rászórjuk, elosztjuk a tésztán úgy, hogy az egyik (hosszabb) szélén 3-4 centit tisztán hagyunk.Ezután meghintjük mákkal, cukorral, fahéjjal és gyömbérrel ízesítjük, a tisztán hagyott szélét finoman megkenjük vízzel (azért, hogy majd szépen összetapadjon) és amennyire csak tudjuk szorosan feltekerjük.A feltekert tésztánkat 16 részre osztva felvágjuk.Egy vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt (nekem ez sokkal szinpatikusabb ???? igen, azért)
tepsibe pakoljuk, nagyjából 25 percet ismét kelesztjük, aztán
az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szépen megsütjük (figyeljük rá!) majd a sütőből kivéve egy kis tejjel megkenegetjük, porcukorral megszórjuk.