Cukkini és marha avagy Tölteni akartam

  • 2020.09.01.
  • 4

Röviden a tegnapi tervekről :A szokásos rend - mit főzzünk ma - mi van itthon - cukkini - darált marha - éhes ember (illetve emberszabású) - ??? - töltsük főzéssel az időt - töltsük hússal a cukkinit - ...Nem így lett - de majdnem ????RAKOTT CUKKINI
MARHAHÚSSAL
Hozzávalók:30 dkg darát marhahús (szaftosabb)80 dkg cukkini15 dkg rizs1 sz. sárgarépa (10-12dkg)1 fej vöröshagyma 2 ger. fokhagyma10 dkg Gouda sajt2 ek. balzsamecet (elhagyható)oregánókakukkfűrozmaringbors, só-Cukkinis ételeimnél mindig a ténylegesen felhasznált cukkini súlyát jelzem, tehát ha héjával és magrészével együtt 80 dkg, akkor héj, illetve magrész nélkül is 80 dkg a felhasznált súly-A cukkinit centis kockákra daraboljuk finoman lesózzuk, elkeverjük és legalább 1 óráig pihentejük.Közben a megtisztított sárgarépát lereszeljük, a vöröshagymát felaprítjuk.Egy kevéske zsiradékon megfuttatjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és együtt óvatosan lepirítjuk.Ezután hozzákeverjük a darált marhahúst, megsózzuk borsozzuk, oregánóval, kakukkfűvel, rozmaringgal, két evőkanál balzsamecettel és zúzott fokhagymával ízesítjük, aztán vízzel felöntögetve 40 percig pörkölt módjára főzzük.Ez idő elteltével, amikor csak egy gyenge szaftja van a húsnak belekeverjük a rizst, majd felöntjük a rizs mennyiségének megfelelő duplája vízzel, elkeverjük és innen tovább úgy járunk el, mint ha normál párolt rizst készítenénk. A sütőt bemelegítjük 200 fokra.Egy kis tepsit (kb.20 centis) kikenünk zsiradékkal, meghintjük zsemlemorzsával (az oldalát is).A cukkinit jól kinyomkodjuk, és bő felét egységesen a tepsi aljába osztjuk, rátesszük a húsos-rizses részt, jól lenyomkodjuk és a maradék cukkinivel beborítjuk.A tetejére ráreszeljük a sajtot és az előmelegített a sütőben 50-60 perc alatt szépen egybesütjük, megpirítjuk.