Zöldbab és paradicsom avagy Ha jól kezdődik

  • 2020.03.02.
  • 1

Jó lesz a vége, ha jól kezdődik, és ez végül is jól kezdődött.Mármint a hét és a heti menü, egyszerűen csak paradicsomlevest kívántam... meg egy kis zöldbabot.Mondjuk azért egy kis kolbász vagy szalonna is jól lenne......hm... szerintem ez kezdésnek jó...Aztán kaptam egy jó hírt... és főbe lőttem magamat ????????????Nem igaz ám, itt vagyok még
????
nem uszátok meg ilyen könnyen????
PARADICSOMOS ZÖLDBABLEVESHozzávalók:35 dkg zöldbab1 fej vöröshagyma2 ger. fokhagyma1 kis dob. paradicsompüré (70g)5 dkg kolozsvári szalonna10 dkg parasztkolbász2 ek. fehérborecet2 ek. rizsszem tészta (vagy apró levestészta)1 db babérlevéloregánókaporsóA vöröshagymát felaprítjuk, a szalonnát vékonyka csíkokra vágjuk és együtt üvegesre sütjük, aztán hozzáadjuk a kolbászt. Amikor a kolbász kiadta színét jöhet a paradicsompüré amivel finoman megpirítjuk (nem égetjük!).Ha ezzel is megvagyunk zúzott fokhagymával ízesítjük, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a borecetet és a zöldbabot, babérlevéllel, oregánóval és friss kaporral fűszerezzük, megsózzuk és közepes lángon puhára, készre főzzük.Szerencsés esetben rizsszem tészta (tésztarizs, térizs) vagy valamiféle apró levestészta betéttel kínáljuk.-A tésztát a levesben, de külön is kifőzhetjük. Én úgy készítettem, hogy inkább a kapor íz volt a domináns.-
Szerintem ennek a levesnek van egy bkis görögös hangulatat ????