Lencse és paradicsom avagy Itt az elején

  • 2020.01.01.
  • 2

Na, végre este van, lassan kezd kitisztulni
mindenki (jó esetben) és itt az elején én is beköszönök hozzátok.Akivel tegnap esetleg nem... annak most kívánok Boldog Új Évet ????????Mi más lehetne
az új év első receptje, mint lencse - mert egy kicsit babonás vagyok.Természetesen sertéshússal, finom hosszúkarajjal - mert

nem
nagyon vagyok babonás????PARADICSOMOS LENCSERAGUHozzávalók:25-30 dkg lencse1 szál sárgarépa2 ek. kapribogyó3 dl passata (passzírozott paradicsom)2 ek. balzsamecet 1 dl fehérbor1 kisebb fej vöröshagymababérlevélbazsalikomlestyánbors, sóA lencsét egy éjszakára beáztatjuk, majd sós, babérlevéllel és a félbevágott vöröshagymával ízesített vízben roppanós puhára főzzük – valóban ügyeljünk arra, hogy ne legyen túlságosan puha a lencse, mert még főzni fogjuk-.Ezután leszűrjük a levét úgy, hogy annyi maradjon a lencsén, ami épp csak ellepi.Ha ezzel megvagyunk hozzáadjuk a fehérbort, a passata-t, a balzsamecetet és a kapribogyót, valamint az időközben apró kockákra darabolt sárgarépát, bazsalikommal és lestyánnal ízesítve közepes forrással szép sűrűre visszafőzzük, szükség szerint sózzuk, borsozzuk – ha gondoljuk, egy kis cukorral finomíthatjuk.Ez a kicsit talán markáns, mediterrán jellegű lencseragu pompás kiegészítője lehet sült húsoknak, én jelen esetben karajszeleteket sütöttem mellé egy kis csemegehagymával ????