Vargánya és szűz avagy Egy egy...

  • 2019.10.24.
  • 9

Egy egyszerű manna, egyszerű szezonális alapanyaggal.Hihetetlen módon virul, pompázik erdeink királya a vargánya gomba, komolyan mondom dúskálunk benne, nem is kell keresgélni, olyan sok van, az ember csak kinyitja a bejárati ajtót, és ott áll a drága szomszéd néni - Csabi elfogadsz egy kis gombát?!Erre csak annyit tudtam mondani, hogy - Most már biztos, hogy nem költözöm el ebből a házból.VARGÁNYÁS-TEJSZÍNES APRÓPECSENYE
Hozzávalók:60 dkg szűzpecsenye30 dkg vargánya1 nagy fej vöröshagyma2 ger. fokhagyma1 dl tejszín1 ek. lisztfűszerpaprika (kevés)majoránnabors, só4 a. galuskaA vöröshagymát negyedkarikákra vágjuk és egy kevéske zsiradékon üvegesre sütjük, aztán hozzáadjuk az időközben felcsíkozott szűzpecsenyét (ez lehet másféle hús is, de az befolyásolhatja az elkészítési időt).A vargánya gombát méretétől függően felszeleteljük, illetve feldaraboljuk és amikor a hús elvesztette nyers színét, -picit már megpirult- hozzáadjuk ezt is. 2-3 percig így együtt pirítjuk még, majd megsózzuk, megborsozzuk majoránnával ízesítjük, egy csapott evőkanál liszttel
és egy egész kevés fűszerpaprikával megszórjuk, gyorsan elkeverjük, és egyből felöntjük annyi vízzel, ami épphogy ellepi, hozzáadjuk a tejszín és egy gerezd zúzott fokhagymát, majd szép lassan összeforraljuk, készre főzzük-gyenge 10 perc.Köretként galuskát kínálunk, amit durvára aprított petrezselyem zölddel feldobhatunk.