Spenót és lazac avagy Tartozás

  • 2019.07.26.
  • 2

Ez nem egy mai étkem csak valamiért (valószínűleg a lustaság) most osztom meg Veletek.Pár hete amikor már kezdett eltelleni mindenki a fincsi friss spenóttal, na akkor kaptam a drága szomszéd nénitől.Most viszont jól jön, egy kis pihi a cukkinik és a tökök közé.

EGYSZERŰ SPENÓTOS RIZOTTÓ

ROPOGÓS LAZACFALATOKKALHozzávalók25 dkg rizottó rizs50 dkg friss spenót2-3 ger. fokhagyma2 dl fehérbor10 dkg kemény sajt40-50 dkg lazacfilélisztbors, sóA megtisztított spenótot egy kevéske olívaolajon megfonnyasztjuk, az utolsó pillanatokban 2-3 gerezd zúzott fokhagymával és egy kis sóval ízesítjük.A megfonnyadt spenótot egy deszkára tesszük és egy éles késsel csapkodva durvára aprítjuk.A rizst egy kanálnyi olívaolajon átforrósítjuk, majd hozzáadjuk a bort, kiforraljuk, és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi, aztán „folyamatosan” kevergetve elfőzzük, elforraljuk, és ismét… és ismét felöntjük, de midig csak annyi vízzel, ami épp ellepi és elforraljuk.Amikor kezd puhulni, dagadni a rizs az aprított spenótot is belekeverjük és tovább főzzük.A jó rizottó krémesen szaftos (ezért kell kevergetni, felöntögetni stb.) de a rizs szemek még haraphatóan pattanósak és nincsenek szétfőzve. -Őszintén megvallva és a séf szavaival élve, nekem ez most egy picit túlment-Amikor kész a rizottónk, belereszeljük, hozzákeverjük a sajt felét ezzel is emeljük a krémességét, szükség szerint sózzuk.Közben a lazacfilé egy nagyon éles késsel csíkokra vágjuk, megsózzuk, borozzuk, majd lisztbe forgatjuk és forró olajban egy-két perc alatt ropogósra sütjük.Tálaláskor