Spárga és mártás avagy Kezdünk!

  • 2019.05.13.
  • 5

Nos kérem,
akkor benne vagyunk a spárgaszezonban, s ezt hetet erre szánom, lehetőség szerint a legegyszerübb módon...Ennyi.SPÁRGAKÖTEGEK,
ÍZLETES TEJSZÍNMÁRTÁSSAL



ÉS LILABURGYONYAPÜRÉVELHozzávalók:24 szál zöldspárga12 szelet baconolívaolaj2 dl tejszín1 dl fehérbor1 ek. mustár1 ek. lisztkakukkfűbors, só80 dkg lilaburgonyatej, vajsóA zöldspárgát különösebben tisztítani nem kell, csak az alsó (kb.2cm) fásrészét levágni; megmosni és már dolgozhatunk is vele. A zöldspárgát jelen esetben nem blansíroztam, mert vékonyabbak voltak és így sülés közben is felpuhult annyira, ami nekem elfogadható, illetve szerintem a finom, friss spárga roppanóssága csak emeli az étek értékét. Aki viszont ettől tart, az forrásban levő sós vízben 5-8 percig főzze és gyors lehűtés után használja.A spárgákat hármasával betekerjük baconba, és egy serpenyőben olívaolajon szép lassan minden oldalukról megsütjük, megpirítjuk.Olívaolajon 1 evőkanál lisztet világosra pirítunk, majd felöntjük a borral, a tejszínnel és 1 deci vízzel, hozzáadjuk a mustárt, egy mártáskeverővel (pici habverő) simára keverjük, kakukkfűvel, borssal és sóval ízesítve sűrűre főzzük.A lilaburgonyából a hagyományos módon, ínyünkre alakítva, burgonyapürét készítünk.Hát ez ennyi.