Liba és gombóc avagy Mert aki nem eszik, az éhezik

  • 2015.12.07.
  • 1

Hát, szóval ez a leves nem egy mai dolog, csak akkor amikor a Martinokat ünnepeltük, valahogy nem került sor rá hogy közzétegyem. Utána meg úgy gondoltam, hogy má tökmindendegy..., hisz' nem csak akkor ehetünk efféle finomságokat, amikor „kell”.
Remélem, főtt tojást, soknát és tormát sem csak húsvétkor eszünk :)
Tehát, egy picike névváltoztatás és...
ÜNNEPI LIBARAGULEVES,

LIBATEPERTŐS BURGONYAGOMBÓCCALHozzávalók:60-80 dkg libaaprólék vagy szárnytő (persze nem baj ha több)2 sz. sárgarépa2 sz. petrezselyem gyökér1 db paprika1 db paradicsom1 fej vöröshagyma1 kisebb alma4-5 ger. fokhagyma4-5 szem szegfűbors1 kk. egész köménysóa burgonyagombóchoz: 10 dkg libatepertő40 dkg burgonya10 dkg liszt (burgonyától függően, lehet egy picivel több is)1 db tojás kaporbors, sóAz aprólékot megtisztítjuk, átmossuk, hideg vízben feltesszük főzni, az első forrás után alaposan lehabozzuk, belerakjuk az ízesítőket és szépen lassan készre főzzük.Főzés közbe néhányszor a tetjén képződő zsíros, „piszkos” részt vékonyan merjük le.Közben elkészítjük a gombócokat. A megfőtt burgonyát burgonyanyomón áttörjük és amikor már kihűlt, a tojással, a lisztel, valamint az apróra vágott libatepertővel, sóval, borsal, aprított kaporral, összekavarjuk, összegyúrjuk.