Fésűkagyló gratin

  • 2013.04.26.
  • 5


Rita konyhájában ínycsiklandó fésűkagyló készült:
"A Vörös Homár Halkereskedésben a kagylójával együtt tudtam venni a héten fésűkagylót. A gyerekek a kagylóhéjnak, én az állatkának örültem jobban. Azt gondoltam, a kagylójában készítem el, és egy francia elkészítési módra, a gratinálásra esett a választásom, ez tulajdon képen egy tejszínnel való besütést jelent."
Hozzávalók 2 főre: 6 db fésűkagyló a héjával, 100 ml teljes tejszín, 1 tojás sárgája, pici só, pici tört színes bors, 9 db kisebb méretű kucsmagomba, 1 ágacska friss kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma, olívaolaj
A kucsmagombákat folyó, hideg víz alatt átmossuk, majd lerázzuk róluk a vizet, és hosszában felvágjuk. Egy konyhai papírtörlővel leitatjuk róluk a felesleges vizet, majd egy serpenyőben pici olívaolajat hevítünk, és rászedjük a gombákat. Mellé dobunk egy ágacska kakukkfüvek, egy zúzott fokhagymát, borsozzuk, és lepirítjuk. Várjuk meg, amíg elpárologja a nedvességet, és tényleg lepirul. Egészen összetöpörödnek, de az ízük zseniális lesz.
A fésűkagylókat hideg folyó vízben alaposan mossuk át (a kagylóhéjat is). Tegyük vissza a közepükre a kagylóhúst (a sárgás megtermékenyítő részt is nyugodtan). A tejszínt keverjük ki egy tojássárgával, sóval, borssal, majd ebből a tejszínes keverékből tegyünk mindegyik kagylóra 2 evőkanálnyit. A a kagylók mellé tegyünk 3-3 felevezett gombát. 200 fokos sütőben 6-7 percig süssük, majd forrón tálaljuk.
Köretként párolt, sült zöldségeket ehetünk.