Karácsonyi menü 2014 – 15 ünnepi recepttel

  • 2014.12.19.
  • 6

Gondoltam most egy olyan összefoglalót készítek, amelyben az idei szentestére szánt ételeimet mutatom be. Szenteste úgysem kívánkozok fotózni az ünnepi hangulat kárára, úgyhogy most nem utólag, hanem előre jelentkezem az idei karácsonyi menüvel.Az idei karácsonyi menü már novemberben körvonalazódott bennem. Márton nap környékén több nagyszerű libából és kacsából készült étellel „kísérleteztem”. Igaz, még minden ekkor készült ételem receptjét meg sem szerkesztettem, de remélhetőleg ami késik, nem múlik.
A fehér húsok kedvelőinek lesz a hízott kacsamáj és kacsamell mellé tanyasi csirkéből készült fogás is, a köreteket pedig mindkét húsféléhez egyformán hangoltam.
Ünnepekkor a nagy késői reggelikbe is belehúzunk, én úgyis mindig korán kelek, mire a gyerekek felébrednek, addigra megkel, kisül, elkészül az éppen aktuális reggeli fogás.Ünnep másnapján anyósom hagyományosan tyúkhúslevessel és tyúksülttel vár minket, a bejglit pedig minden évben Ő készíti. Úgyhogy jómagam azt sem tudom, hogy mi fán terem a bejgli, elkészítési oldalról! JÉn csak egy kis rágcsálnivalót készítek: kekszet és sós aprósüteményeket. Következzenek hát az idei karácsonyi vacsoraasztal főszereplői és az azt követő napok általam készülő ételei, süteményei. Előétel:Azok a családtagok, akik nem részesítik előnyben a halételeket, azaz valószínűleg nem laknának jól a halászlével, azokra különböző bruschetta változatokkal készülök.
JKlasszikus bruschetta változatokMediterrán vacsora - caprese, bruschetta, sült paprika és aszalt paradicsomkrém, Pármai sonkaLeves és kenyér:Gyermekkoromban nagymamám minden karácsonykor borlevest készített, sajnos ez a hagyomány megszakadt. Immár két és fél évtizede halászlé kerül a borleves helyett az asztalra, én ezt is kifejezetten üdvözlöm, hiszen egy jó halászléért egész évben csorog a nyálam! J
Az ünnepi halászlé mellé pedig békebeli kovászos kenyér dukál!Karácsonyi menüajánlat: hortobágyi pontyhalászlé –se nem szegedi, se nem bajaiBékebeli kovászos fehérkenyér – dagasztással, természetes kovásszal, cserépben sütveFőételek:Miért is úsznám meg egyszerűen a karácsonyi menüt, ha a hétköznapokban is többfélét főzök egy-egy étkezésre, hogy
a családban mindenkinek a kedvében járjak. Akik nincsenek jóban a kacsával, azok tanyasi csirkéből ropogós fajita csirkemellet és csirkecombot kapnak.
A francia krumplipüré mindkét főételhez illik, így extra köretként csak mézes-vajas gyümölcsök készülnek. JRozé kacsamell és sült kacsamáj mézes – vajas fügével és zöldalmával