Normandiai kovászos cipó

  • 2014.03.29.
  • 4

Volt szerencsém megkóstolni egy kézműves francia kovászos kenyeret, amit csöpp mézzel dagasztanak. Mi több, abban az időben, amikor éppen nem sütöttem, a család kedvence volt. Karácsonykor tatárbifszteket készítettem, ezzel a francia kenyérrel és normandiai vajjal kínáltam fel:TatárbifsztekRövid ideig hozzáférhető volt Debrecenben, bármilyen népszerű is volt, sajnos ma már nem kapható.
Most kaptam a lányomtól egy guriga Gillot normandiai vajat, gondoltam dagasztok egy adag kenyértésztát kovászolt kovásszal, mézzel és normandiai vajjal. Amikor kisült, bátran neveztem el, normandiai cipónak … JCsak egy kevés akácmézet használtam, hogy méz illatú legyen a héja, ahogyan annak a bizonyos francia kenyérnek. De sütöttem már napraforgómézzel és dióval, igazi desszertkenyeret:Diós-napraforgómézes kovászos kenyér –szinte már kalács. Természetes kovásszal, természetesen.A kovászolt kovásszal olyan gyorsan megkel a kovászos kenyér, hogy az utolsó kelesztésnél inkább arra kell ügyelnem, hogy ne keljen túl, minthogy nem lesz elég magas, vagy levegős a kenyér:Hozzávalók 2 db körülbelül egykilós cipóhoz:20 dkg aktív kovászból nyert kovászolt kovász 50 dkg finomliszt25 dkg kenyérliszt3,5 dl víz3 tk só½ evőkanál akácméz4 dkg puha normandiai vajA kovászolt kovászt elvegyítettem a vízzel és alaposan elkevertem, hogy teljes mértékben feloldódjon. A lisztet elkevertem a sóval és hozzáadtam a kovászkeveréket, a mézet és a puha vajat. Addig dagasztottam csak, hogy összeálljon a tészta, lefedtem és 10 percig pihentettem. Olajjal megcsorgattam és könnyedén megdagasztottam. Nagyon kellemes, rugalmas a tészta, jól engedelmeskedik a dagasztás után.20 perc múlva újra megdagasztottam és 30 percig kelesztettem. Ekkor egyszer meghajtogattam, majd 1 óra elteltével megformáztam a kenyeret. Most kerek cipót formáztam.Teljes kiőrlésű liszttel szórt ruhával kibéleltem egy méretben illő kelesztőtálat és illesztéssel felfelé a tálba tettem a kenyeret az utolsó kelesztésre.Nem sokára el kezdtem előmelegíteni 300 C fokra a sütőt az öntöttvas wokkal gyütt, amiben sütni akartam a kenyeret. A sütő aljába pástétom formában vizet tettem. Amikor eltelt 1 óra a formázás után, kivettem a forró wokot a sütőből, illesztéssel lefelé a wokba helyeztem a kenyeret, bevágtam és alaposan megspricceltem hideg vízzel. A wok fedelét is, majd a wokra borítottam és betoltam a forró sütőbe. A hőfokot azonnal visszavettem 280 C fokra és 10 percig így sütöttem a kenyeret. Levettem a hőt 260 C fokra és még 30 percig, lefedve sütöttem. Végül 200 C fokra mérsékeltem a hőt, kihúztam a vizes tálat a sütőből és még 20 percig lefedve sütöttem.Amikor kivettem a sütőből megspricceltem hideg vízzel és 1 órán át hagytam hűlni.Nagyon szép, kellemes bélzetű, vastag és ropogós héjú,
illatos, hófehér kenyér kerekedett belőle.