Ropogós lazacsteak vajas-fokhagymás bébi spenóttal 15 perc alatt

  • 2013.12.20.
  • 3

Néhány éve kinőttem abból, hogy vérrel, verítékkel készüljek napokig a karácsonyi menüsorra. Igaz, nem lazacsteak lesz szenteste a főétel, hiszen sajnos a család egyik fele nem tud megbarátkozni a halételekkel. Bélszín kerül terítékre, mely ugyancsak arról híres, hogyha perceknél tovább készül, akkor az csak hátrányára válik.Azoknak kínálom ezt a ropogós lazacsteaket, akik biztos sikerre vágynak az ünnepi főfogásnál, de csak annyit akarnak vele vesződni, hogy a sminkjük se kenődjön el! JA 15 percben a hozzávalók előkészítése is benne foglaltatik, úgyhogy igazán szupergyors fogás, ahol a minőségi alapanyagoké és nem az energiaráfordításé a főszerep. Hozzávalók 2 adaghoz:50 dkg konyhakész bőrös lazacfilé1 evőkanál olívaolaj3 dkg vajMaldon sópehelyfrissen őrölt színes bors30 dkg bébi spenót4 nagy gerezd fokhagyma 4-4 cikkre vágva3 dkg vajMaldon sófrissen őrölt zöldborsA bébi spenótot nem szükséges blansírozni párolás előtt. A vajat felolvasztottam közepes hőfokon és hozzáadtam a fokhagymát. Ezen a hőfokon nem sül, hanem inkább párolódik a fokhagyma. Úgy egy perc múlva hozzáadtam a bébi spenótot és addig pároltam, míg teljesen össze nem esett. Fedő alatt melegen tartottam addig a néhány percig, amíg elkészült a lazac.A lazacfilét kétfelé vágtam és bőrével felfelé az ujjaimmal henger alakot formáltam belőle és beirdaltam a filé feléig. A bőrös felét sóztam, borsoztam.Vaj olívaolaj keverékén, közepes hőfokon a bőrével lefelé kezdtem el sütni. 4-5 percig, majd sóztam borsoztam és lapáttal átfordítottam.A bőrével lefelé mindössze 2 percig sütöttem, majd visszafordítottam még egy percre a bőrére és a vajas-fokhagymás bébi spenótágyon azonnal tálaltam.Itt a vége, fuss el véle: a lazac bőre ropogott, mint a pörc, a húsa pedig omlós, ízletes volt a vajtól. A vajas-fokhagymás bébi spenót tökéletes kísérője ennek a nemes halból készült ételnek.Jó étvágyat és Kellemes Karácsonyi Készülődést Kívánok Mindenkinek!