Karácsonyi menüajánlat: 10 + 2 legjobb ünnepi fogás

  • 2012.12.17.
  • 6

Ma már nincsen kőbevésett, kötelező ünnepi menü, bár én szívesen gondolkodom hagyományos alapanyagokban vagy ételekben karácsonykor, szilveszterkor, húsvétkor. Még mindig nem döntöttem, hogy pontosan mi kerül szent este az asztalra, de évtizedek óta először gondolkodom azon, hogy rendhagyó menüvel ünneplünk. A múlt évi libasültről nem is készült bejegyzés, ugyanis bevallom, hogy úgy túlvállaltam magamat, úgyhogy egy kattintásra sem futotta. Ezen elgondolkodva inkább valami egyszerű, de elegáns menüsorral készülök, hogy karácsonykor is olyan könnyedén álljam a sarat a konyhában, mint – a tv-ben - Nigella. Most csokorba kötöttem egy sor kedvenc, karácsonyi menübe illő ételt. Hal, pulyka, tyúk, liba, káposzta, csupa hagyományos alapanyag, melyekből azért nyugodtan el lehet készíteni egy-egy rendhagyó fogást is, ha kicsit újítani szeretnénk.
Karácsony második napján: korhely harcsapaprikás kucsmagombával, vajas-roquefortos galuskávalKarácsonyi menüajánlat: hortobágyi pontyhalászlé –se nem szegedi, se nem bajaiPontyfilé Tokaji Aszús-mentás egresmártással, vajas burgonyávalKarácsonyi menüajánlat: fenyőmagos tojásbundában sült pontyrózsák paradicsomos spenótsalátávalEgzotikus fűszerezésű, aszalt szilvás kecskesajttal töltött pulykamell rántva, sáfrányos rizzselKolbászos-tojásos lecsóval töltött pulykamellPulykamell Kijevi módraFokhagymás párolt spenóttal és mozzarellával töltött pulykamell burgonya-flánnalFűszeres pulykasteak színes paprikákkal, paradicsommal, lilahagymával, baconnal és sok sajttal sütveTélbúcsúztató ételek savanyított káposztából: töltött káposzta cserépbenA magyar konyha tökéletes harmóniája: debreceni töltött káposzta „nem vagyok mesterszakács” módra