Időspóroló recept " a végeredménye: sült túrótorta és zöldparadicsomos linzer

  • 2014.01.30.
  • 6

Sült túrótorta rumos szilva lekvárralEgy recept és két finomságot kapunk a végére, persze csak ha szeretnénk. Működik és nekem nagyon bejött. Időt is spórolok és két nagyon finom nasit majszolhatunk.Az alapja mindkettőnek a linzer tészta. Én nagyon sokáig nem készítettem linzert. Pedig a világ legegyszerűbb dolga, de sokáig fogalmam sem volt a receptjéről (sem).Plusz: féltem is tőle. Hogy miért!?Mondjuk nem hiszem, hogy ezzel egyedül lennék, ezért vágjunk is bele és meglátjátok, mennyire egyszerű az egész!A túrótorta nagyon finom! Egyenesen mennyei. Már volt szerencsém készíteni, hol önmagában, hol gyümölccsel szórva. Ez a recept most a cukrász gyakorlatos. Én készítettem, de kóstolni nem tudtam, mert az én szeletemet párom betolta pociba. Ezért muszáj voltam elkészíteni, mert az illata fenséges volt.Linzer tészta:30 dkg liszt20 dkg margarin10 dkg porcukor2 tojás sárgájapici sóvaníliás cukor, citromhéj(Ha nem szeretnénk a tortán kívül linzer karikákat is sütni, akkor csökkentsük ezt az adagot a következőképp:20 dkg liszt10 dkg margarin5 dkg porcukor1 tojás sárgájapici só, van. cuk., c.héj)Túró töltelék:1/2 kg túró3 egész tojás16 dkg cukor34 gr keményítő1,6 dl (hab)tejszíncitromhéj, vaníliás cukorElőször begyúrjuk a linzer tésztát.A lisztet egy tálba mérjük, elmorzsoljuk benne a margarint, belegyúrjuk a porcukrot, a tojások sárgáit, a citrom héjat, sót és a vaníliás cukrot is.Ne gyúrjuk sokáig, csak míg össze áll. Ezután tegyük hűtőbe egy jó fél órára.Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk kb. fél centi vastagra 22 cm átmérőjű karikát vágunk ki belőle. (Tegyük rá a formát és vágjuk körbe.)Linzer tésztaA forma alját borítsuk sütőpapírral és fektessük bele a tésztát. Jól szurkáljuk meg villával.Készül a sütőbe a linzer lap.Tegyük 190 fokra előmelegített sütőbe és süssük majdnem készre. Szép színt kapjon a teteje.A tésztából leeső részeket gyúrjuk újra össze és nyújtsuk ki. Szaggassuk ki linzer kiszúrókkal.A leeső linzer tészta szaggatásra vár.A kiszúrt tésztákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Ha a 30 dkg liszttel dolgozol egy tepsi linzer karikát kapsz pluszban.Első a túrótorta, úgyhogy a kiszaggatott tésztát tepsistül tegyük be a sütőbe, míg megsül a torta.A kiszaggatott linzerek.Ha kész a torta alapja, akkor vegyük ki a sütőből és keverjük össze a krémet.A kisült linzer lap – a torta alapja.A túró töltelékhez a túrót törjük át egy szitán (fém tésztaszűrő is megfelel), tegyük hozzá a cukrot, vaníliát, tojásokat és keverjük jól össze.Túró töltelék.Ezután keverjük bele a keményítőt, a tejszínt, citromhéjat.Mehet a tésztára a töltelék.Töltsük a megsült tésztára, majd tegyük vissza a sütőbe és mérsékeljük a hőt 160 fokra. Nagyjából 90 perc alatt készre sütjük.Már mehet is a 160 fokos sütőbe.Ha megsült, tálalás előtt teljesen hűtsük ki. Nehéz megvárni, de megéri, különben nem lehet szép szeleteket vágni.Ugye, milyen guszta? Rumos szilva lekvárral vagy magában fogyasztottuk. Szerintem leginkább savanykás gyümölcsök illenek hozzá, de valaki a sárgabarack lekvárra esküszik. Hát én a fanyarságra szavazok. De döntse el mindenki magának.Egy szelet mennyország!Sült túrótorta.Miután kisült a torta, visszavehetjük a sütőt 190 fokra és betolhatjuk a tepsi linzert.Süssük szép barnára (nekem picit túlsült), majd miután kihűltek, tapasszuk össze őket sárgabarack lekvárral.VISZONT! Ehhez nagyon passzol a zöldparadicsom lekvár. Javaslom próbáljátok ki, nagyon megéri!Zöldparadicsom lekvár került a csillagokra.LinzerekA linzer karika egyébként jó sokáig eláll, az idő csak jót tesz neki, hiszen dobozba zárva finom puha lesz. Nem kell fukarkodni, nem vesztetek vele semmit, ha a torta mellett ennyi leeső, potya sütit is készítesz. Váratlan vendégek kínálására pont tökéletes lesz! Barackos virágok és paradicsomos csillagok.Jó sütögetést kívánok! További képeket ezekről a finomságokról is a Facebookon találtok!Ezeket is kedvelnéd:Cimbi (Matuka) tortaFehér csokis, tonkababos torta, hímzett terítő dísszelA harmadik cukrász gyakorlat eredménye(i)A második cukrász gyakorlat eredménye(i)