Hamis brassói aprópecsenye (KM1)

  • 2020.03.16.
  • 3

Az első hivatalos iskolamentes nap, iskola időben…megkezdődött a digitális munkarend, otthon maradnak a gyerekek, várjuk, hogyan tovább…


Addig is, míg megjelennek a fejlemények főzni mindenképpen kell a gyerekekre (is). Bár hozzáteszem nagyon érdekes, amit pl. itt nálunk (nem tudom, máshol is így van-e a menzásokkal) a tegnapi nap folyamán nyilatkoztak.
SULI MENZA WTF???
Ugyanis (már nem csak a szülők, hanem) a gyerekek sem mehetnek be az iskolába mától, csak az igazgató.
A bent maradt könyvekért mi például kedden (holnap) délelőtt mehetünk be 8 és 12 óra között.
VISZONT!
Azt írták, hogy ma még minden előfizetett gyerek a szokott helyen kapja az ellátást…WTF? Most vigyem be őket ebédelni??? De nem tehetik be a lábukat a suliba. Meg amúgyse vinném be őket természetesen, de ez más kérdés. Vesszen az a valamivel több, mint 1000 Ft a két gyerekre, több is veszett Mohácsnál…Egyébként meg nem értem, hogy ha egyszer hét végén be lettek zárva a sulik és ugye mindenki ki lett tiltva, hogy a fészkes francba nem lehet a kaját is automatikusan felfüggeszteni???
Na mindegy is. Még mindig sok a kérdés. Közben a Kréta rendszerben legalább 10 üzenet jött ugyanarról, két gyerekre vetítve az már 20 és nem áll meg….megy a rendszer, csak valami nem smakkol. Majdcsak lesz valahogy, nem igaz?
Térjünk rá a főszereplőre: a brassóira.
Szóval a kaja…
Eredetileg nem csirkemellből készül. De mivel ebből volt egy két kilós csomagom és azóta sem kaptam húst, ez van, ezt kell szeretni. Persze nem rossz és így nekem is kicsit jobban illeszkedik a diétámba, mint sertésből készítve! (Persze tudom, nem diétás, bő olaj,  krumpli meg minden, tudom, tudom, de veszélyhelyzetben vannak fontosabb dolgok, mint a diéta tartása…most így számolom a kalóriákat!)
1 kg csirkemell felcsíkozva/darabolva
só, bors, majoranna
pirospaprika (nem minden esetben alkalmazom! :))
3 gerezd fokhagyma
zsír/olaj
1-1,5 kg krumpli
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, majd felkockázzuk. Most nem főzzük, hanem sütni fogjuk bő olajban, így picit nagyobbakra vágjuk.
A felkockázott csirkemellet zsiradékon fehéredésig sütjük, majd rányomjuk a fokhagymákat, sózzuk, borsozzuk és jó alaposan megszórjuk majorannával.
Lefedve puhára pároljuk, majd amikor a lé, amit engedett elpárolgott és puha a hús, levesszük a fedőt és kicsit (nem nagyon) lesütjük a húst. Minél tovább sütjük, annál szárazabb.
Tudom, hogy szép rajta a barnás kéreg….csak épp totál kiszárad a hús.

Bő olajat hevítünk és kisütjük a krumplit. Papírtörlőre szedjük, hogy leitassuk a felesleges olajat, majd sóval összeforgatjuk.
Ha kész a csirkemell is, össze lehet vegyíteni a krumplival és voilá. Jó étvágyat!

Ahány ház
Persze ahány ház, annyi szokás. Lehet hagymával készíteni (akkor annak a dinsztelésével kezded), van aki tesz bele borsót is, van aki pirospaprikázza, van aki csípősebbre készíti…
Megmosolyogtató lehet, hogy leírtam egy ilyen viszonylag egyszerű étel elkészítését…de higgyétek el sokaknak ez is hasznos.
Én már csak tudom, hisz’ a minap paprikás krumplit akartam csinálni…ha hiszitek, ha nem, rá kellett keresnem, mert megzavarodtam. Olyan ritkán készítem, hogy teljesen elfelejtettem. Van ilyen. Bevallom…szánalmas, tudom.
A lényeg, hogy ehhez az ételhez minden adott kell legyen karantén idején a kamrában. A gyerekek pedig tudtommal szeretik. Az enyémek mondjuk pont nem, ők csak gabonapelyhen akarnak élni, de azon is csak akkor ha mogyorókrémes.
The post Hamis brassói aprópecsenye (KM1) appeared first on Nassolda.