Házi krémes

  • 2020.01.12.
  • 0


Nem igazán szoktunk – érthető okokból – cukrászdába járni, de az elmúlt évek folyamán azért megfordultunk 1-2-ben. Nagyon szeretjük a krémest és mindig nagy reményeket fűztünk egy-egy megvásárolt darabhoz…mit ne mondjak, nagyobbnál-nagyobb csalódások értek sajnos.
Amikor ránézel egy krémesre és a krémje konkrétan hófehér…tudod, hogy rendes tojást valószínűleg nem látott, de összefut a nyál a szádban annak hallatán, hogy: KRÉMES. És belemész a játékba. Vesztedre.
A cukrászdai krémesek java gagyi
Igen, sajnos ez van. Amiket az elmúlt két évben kóstoltunk egytől-egyig ehetetlenek voltak sajnos.
Elkeserítő a helyzet. Én nem vagyok profi közel sem, simán el tudok bármit szúrni ha úgy alakul, de ilyen alkalmakkor újra és újra megfordul a fejemben, hogy nyitnom kellene egy cukrászdát. Persze az ötletet gyorsan el is vetem, mert sosem gondolkodtam igazán ilyenben és pont.
Szóval előkaptam a kis cukrásztanoncos füzetkémet és apa kedvére tettem, nekiálltam a hőn áhított, ehető krémesnek.
Az oldalon van már ilyen recept:
Francia krémes
Krémes
Házi leveles tészta
De ha másfajta krémeseket szeretnél: Hevesi krémes, Kakaós, kávés intelligens krémes, Intelligens krémes .

Csaltam!
Bevallom a tészta bolti leveles tészta, mivel fáj a kezem nem igazán volt kedvem a leveles tészta hajtogatásával/nyújtásával bajlódni,de aki szeretne, az első osztályú leveles tésztát készíthet ennek az ősrégi receptnek az alapján (fázisfotókkal).
A tészta a Lidlben kapható friss, hűtőben tartott leveles tészta. Nem a fagyasztott, hanem amelyik fel van tekerve sütőpapírra.

Hozzávalók
2 csomag friss, leveles tészta
1,4 liter tej
8 tojás
40 dkg cukor (15 dkg a sárgájához, 25 dkg a fehérjéhez)
pici vanília aroma
18 dkg vaníliás főzős pudingpor
Így készül
Tudom, pudingpor van benne na bumm. Ha nem ez lenne, akkor liszt vagy keményítő – és tulajdonképpen a pudingpor is keményítő, szóval…mi így tanultuk már a cukrász gyakorlaton és kissé stabilabb pudingporral szerintem mint bármi mással, szóval ez most ilyen.
A tésztákat kitekerem és keresztben kicsit nyújtok rajta. Pusztán azért, mert 25*30 cm-es tésztákra lesz szükségem és hát ez hosszában hosszabb, széltében viszont keskenyebb és sütés közben még össze is fog ugrani.
Hagyom a sütőpapíron és átemelem egy tepsire.
A sütőt 230 fokra előmelegítem és szép barnára sütöm a tésztákat egyesével.
(Én világosabbra szoktam hagyni, ez egyéni szociális probléma, ahogyan a képen is látszik szinte nem is látszik maga a tészta, de át van sülve! )
Igazából megszurkálhatod előtte villával, hogy ne puklisodjon fel, de fel fog. Legalábbis nekem fel szokott.
Még melegen a kívánt méretre vágjuk, vagyis leszélezzük szép egyenesre az aljnak szánt lapot, a tetejének szánt lapot pedig még szintén melegen szélezés után (én) 6×6 cm-es négyzetekre vágjuk. (Az 5×5 cm a legmegfelelőbb.) De ahogy tetszik, ki mekkorát kíván készíteni.
Az én keretem egy nagyobbítható minimum 25×25 cm-es keret, aminek a magassága 5 cm. Ha magasabb keretetek van, az a legjobb, akkor mehet bele másfélszeres vagy akár dupla mennyiségű krém is!

Az alsó lapot tálcára tesszük, mehet köré a keret a lehető leszorosabban!
Elkezdjük a krémet
A tejből 1 litert felteszünk egy nagy lábasban forrni a 15 dkg cukor társaságában.
A tojásokat szétválasztjuk,a fehérjéket a robotgép üstjébe ütjük, beleszórjuk a 25 dkg cukrot is és várakozó álláspontra tesszük.
A maradék 4 dl tejhez mennek a sárgáják és elkeverjük benne a pudingport is.
A fehérjéket elkezdjük habbá verni.
Ha a tej felforrt, mehet bele a sárgájás alap. Sűrűre főzzük folyamatosan keverve egy nagy kézi habverővel. Egészen addig keverjük, míg picit el nem kezd visszalágyulni.
Elzárjuk a hőt alatta és mehet bele a fehérje hab több részletben. A lényeg, hogy teljesen elkeveredjen a fehérje, ne legyenek benne nagy fehérje darabok, stb. és gyorsan dolgozzunk, különben apró kis szemcsékben ott fog díszelegni a krémben a megfőtt fehérje.
Ha teljesen elkevertük, önthetjük a keretbe és egyengessük el.
A tetejére rakosgassuk rá a tetőket, majd hagyjuk kicsit hűlni és mehet is a hűtőbe egy éjszakára.
Én wax fóliát tettem a keret belsejébe körbe, így a krém nem tapad a kerethez.

Másnap egy éles kést keresünk, eltávolítjuk a keretet, felmelegítjük a kés pengéjét és a vágások mentén teljesen a tálcáig szépen átvágjuk a sütit minden irányban.
Tetejét porcukorral szórjuk és már tálalhatjuk is.