Pehelykönnyű sajtos pálcák

  • 2018.06.15.
  • 6


Na ez a fajta sós sütemény az, amiből betegre tudom zabálni magam.
Igaz fullasztó egy élmény megsütni a szalalkáli miatt és küzdök közben az életben maradásért, VISZONT az eredmény maximálisan kárpótol. Egy dologra figyeljünk: ne süssük túl! Amint színt kap készen van, hiába tűnik kissé nyersnek!
25 dkg szoba hőmérsékletű vaj
kb. 2 dl tejföl
1 tojás sárgája
10 dkg reszelt sajt
50 dkg liszt
1 kis csomag szalalkáli
1 púpos tk só
10 dkg reszelt sajt
1 tojás sárgája felverve 1-2 mokkáskanál tejjel
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy órát pihentetjük hűtőben.
Ezután 1/2-1 cm vastagra nyújtjuk lisztezett felületen, majd derelyevágóval vagy sajtos rúd szaggatóval, esetleg perec- illetve pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Én ilyen kiszúróval szurkáltam ki:
A tetejüket megkenjük a tojásos-tejes keverékkel, majd reszelt sajttal szórjuk meg a tetejüket.
Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire szellősen sorakoztatjuk őket, majd 190-200 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük őket.

Ha sikerül túlsütni őket kiszáradnak…de mondjuk szerencsére én szeretem a száraz dolgokat is, főleg kólával. Viszont ha megfelelő ideig sütjük mennyeien puha, könnyű, isteni sós finomságot kapunk, ami egyszerűen eteti magát!

Egy másik alkalommal szurkáltam ki pár perecet is a rudak mellé. És sikeresen túlsütöttem őket.

Jó étvágyat!
Forrás

Címkék

Sajt Pogácsa Nassok