Heti menü - tavaszi reggelik

  • 2017.05.19.
  • 6

Szeretjük a leveseket, az azt jelenti, hogy kb háromszor-négyszer főzök levest egy héten s minden nap felszolgáljuk.
Kb. kétszer készítek húst, egyik csirke, másik sertés vagy marhahús. Ugyanakkor halat is jó lenne, bár azt nem minden héten, de akkor helyettesíthető tonhalas szendvicskrémmel, ilyesmi. Elvétve természetesen még fellelhető a protein:), például kolbász, császárszalonna az egytáltételekben s a felvágottban (Sonka és kolbászféle. Inkább ritkábban, de „tiszta húsból” legyen.) Darált húskészítményeket ritkán vásárolok, a virslit lassan elfelejtjük. Kb egyszer készítek hetente rakott egytálételt vagy főzeléket,
s egyszer tésztafélét (ide tartozik a gombóc is vagy a derelye).Idényzöldség és gyümölcs mindennap helyet kapna valahogyan. Kinek hogyan lehet becsempészni minél többet a menüjébe. JKét hétre válogattam reggeliket, később megírom a levest második fogással. A vacsora az sokszor maradék vagy „pár falat” ez-az. Igyekszem a vacsorát egyszerűen megoldani, mert a jó alváshoz, s a minőségi reggelihez elengedhetetlen feltétel éjjelre a tehermentesített gyomor! :DAkkor ma a reggelik közül lehet válogatni:REGGELI menü két hétre(a fotók a blogomról korábbi receptekből)A reggeli az egyik kedvenc asztalközösség nekünk. Erről írtam régebben ITT. Most, hogy pici baba van újra, nehezebben térek vissza ehhez a kedves napszakhoz, de ezzel a bejegyzéssel is lendítek egyet magamon. :) A reggelikhez mindig csak egyféle étel van, így egész héten változatos és különleges lehet egy kis odafigyeléssel. Ugyanakkor gazdaságos is egy nagyobb családban, ha nem közkívánatra rámolják ki a hűtőt minden reggel. Hetente kétszer van gabonaféle és gyümölcs és magvak tejtermékkel, vagy teljeskiőrlésű péktermék, barna kenyér dzsemmel, tejes kávéval. Kétszer-háromszor tojásféle, vagy szendvics zöldséggel (kenőke, zakuszka, vinetta stb). Egyszer palacsinta vagy croissant vagy hasonló. Egyszer pépes reggeli (tejberizs vagy dara) gyümölccsel, vagy poharas krém (házi túrókrém, sajtkrém magvakkal, gyümölccsel). Szombaton vissza kell hozzam a szokást, a meglepetés reggeliket. Vasárnap csak a hétvégi sütemény kerül kávéval, kakaóval, teával az asztalra. Amelyik reggelihez recept kell, lassan feltöltöm majd fotókkal, ha sikerül. JHétfő: Natúr műzli joghurttal, almával vagy más gyümölccsel. Én a zabpelyhet szeretem forró tejjel leforrázva néhány fagyasztott gyümölccsel megszórva, ha nincs friss gyümölcs. Lassan szoktatom a többieket is a cukormentes dolgokra.Kedd: Tükörtojás lágy kenyérrel, savanyú uborkával vagy friss zöldséggelSzerda: Amerikai palacsinta zabpehellyel készítve, idénygyümölccsel, amit posírozok egy kevés karamellezett cukron. Amennyiben nem elég édes (pl. most a rebarbara esetében) még egy kis mézzel, édesítővel fokozom. (később recept)Csütörtök: Zakuszkás vagy medvehagymás sajtkrémes kenyér, gyümölcsturmixPéntek: Tejberizs eperrel vagy a fagyasztóból áfonyávalSzombat: Omlett salátával, retekkel, barna kenyérrelVasárnap: Túrós süti kávéval, kakaóval
2. hétHétfő: Friss barna kenyér dzsemmel vagy melegszendvics maradékokból, kakaóKedd: Tojásrántotta friss zöldséggelSzerda: Májkrémes pirított kenyér sajttal, uborkávalCsütörtök: Express croissant, tea, kávéPéntek: Padlizsán vagy cukkinikrém főtt tojással, paradizsommalSzombat:

Házi tejszínes sajtkrém sült banánnal, zabpehellyelVasárnap: Zserbó teávalItt a bodzaszezon. Üdítőnek, teának sok citrommal, kevés mézzel nagyszerű reggelire is. A bodzavirágot adagonként, zacskóban lefagyasztom, hogy más évszakban is elkészíthessem a hideg teát. Jobban szeretem, mint szörpnek eltéve, mert az sok cukrot hordozhat.

Címkék

Heti Menü