Házi Somlói Galuska

  • 2014.03.20.
  • 0

Hozzávalók: (kb. 6 adaghoz) A piskótákhoz:6db tojás12dkg cukor6dkg liszt1/2 narancs reszelt héja3dkg kakaó3dkg darált dió6ek hideg víz+3 csipet só,3 nagy csipet sütőporAz alapöntethez:15dkg kristálycukor2dl narancslé1 dl rum1/4 rúd vanília1/2 narancs reszelt héjaA vaníliakrémhez:0,5 l tej4db tojás sárgája4dkg keményítő4ek cukor1/2 vaniliarúd1,5dkg zselatinA szóráshoz:10dkg dióbél8dkg (arany)mazsolaA csokoládéöntethez:15dkg étcsokoládé15dkg cukor1,5 dl víz1 dl rumTovábbá: 4 dl tejszínből habHáromféle piskótalapot sütünk. Egy simát; két tojásból, 4deka cukorból, 2ek vízből, 4dkg lisztből és a narancs héjával ízesítve. Egy diósat; két tojásból, 4deka cukorból, 2ek víz, 1deka liszt és 3dkg finomra darált dió keverékéből. És végül egy kakaósat; a maradék alapanyagokból. Mindegyik piskótába teszünk egy-egy csipet sütőport és sót. Míg az első sül, megfőzzük a szirupot. Míg az első hül, bekeverjük a második tésztáját. Míg a második sül, megfőzzük a vaniliakrémet. A cukorral és a keményítővel kikeverjük a tojássárgákat, a tejet felmelegítjük a vaniliával és a tojásos masszát fokozatosan felhígítjuk, majd a tűzre visszatéve kis lángon besűrítjük. A végén a még forró krémhez adjuk a kevés hidegvízzel elkevert zselatint és jól elvegyítjük. Időnként megkeverve hagyjuk hülni. Míg a második piskóta hül, bekeverjük a harmadikat és amíg az sül, a rumos szirupba beáztatjuk a mazsolát. Ha minden tésztánk és a krém is kihült, akkor a mazsolát kiszedjük a szirupból, mert ezzel fogjuk meglocsolgatni a piskótákat. Én kapcsos tortaformában sütöttem a piskótákat, így abba visszatéve rétegeztem a süteményt a következők szerint. Alulra kerül a diós piskóta, ezt meglocsoljuk a szirup 1/3 részével, megkenjük a krém felével és megszórjuk aprított dióval és mazsolával, majd jön a kakaós piskóta, amit szintén meglocsolunk, a maradék szirup felével és megkenjük a maradék krémmel, szórjuk dióval és mazsolával. A sima piskóta kerül az egész tetejére, amit meglocsolunk a maradék sziruppal (és itt van aki megkeni lekvárral és megszórja kakaóporral, de én ezt kihagytam) és megszórunk gazdagon dióval. Letakarva, legalább 12 órán át, hűtőben pihentetjük, majd kanállal galuskákat szaggatunk belőle és az összeolvasztott csokoládés öntettel (gőz felett megolvasztjuk a cukrot és a csokit, a vízzel higítva és végül a rumot hozzákeverve) meglocsolva, a felvert teszínhabbal megkoronázva kíváljuk.Így elsőre feleadag krémmel csináltam, de a receptben már a dupla (eredeti) mennyiség szerepel, mert a sütemény bőven elbírt volna annyi krémet.Elkészítési idő: kb. 1,5-3 óra + pihentetés, szóval pepecselős de bőven megéri.(recept forrása javarészt Wikipédia, kicsit kiegészítve, átalakítva)Hasonló bejegyzések:Jamie Oliver 30 perces CurryjeWellington pulykamell – Ünnepi menü; ma 1 hónapos a blogomRépás-almás halRocky Road BrownieÁfonyás-fehércsokis keksz (nem csak karácsonyra)