Aragóniai csokoládés marha

  • 2017.05.29.
  • 0

Ez a Motoros biztos megint bekattant, hogy csokoládéval készít ételt..... De ez nem így van :) Ez a recept egy nagyon finom, pikáns spanyol ételt takar. A csokoládé finoman kiegészíti, gazdagítja az ételt, és abszolút nem érezni ki belőle. Spanyolhonban régi, nagy hagyománya van, ideje nekünk is megismerni.
Elsőre talán bizarr, vagy idegen, pedig nagyon kevés -ennyire harmónikus ízvilágú- ételt ismerek (a japán konyhán kívül, ami maga a harmónia).
Gyertek velem, és egy olyan egyszerű receptet mutatok, ami a vasárnapi asztal éke lesz, és mindenki imádni fogja!Aragóniai csokoládés marha - Asado de buey
Hozzávalók:1 kg marha fehérpecsenye6 dl marhahúsleves (vagy alaplé)5 dkg reszelt étcsokoládé2 evőkanál liszt2 fej vöröshagyma2 evőkanál paradicsompüré (jó kis rusztikus passata nagyon megy hozzá)2 evőkanál aprított friss zöldpetrezselyem2 evőkanál borecet (én 1-1 evőkanál fehér- és vörösborecetet használtam hozzá)BorsSó
Elkészítése:Annyira egyszerű, hogy majdnem csak szégyenkezve merem leírni.... Fogjuk a csodás fehérpecsenyét,
és sózzuk be. Én kizárólag parajdi kősót használok, kövezzetek meg érte :)Fél óráig hagyjuk szobahőmérsékleten érni, majd szórjuk körbe a liszttel.Amíg a hús a sóban érik, tegyünk fel egy magasabb falú lábost melegedni. Csorgassunk bele némi zsiradékot (vagy olajat) hadd hevüljön. Amire befejezzük a lisztezést a zsiradék is kellőképpen fel fog hevülni.Tegyük bele a lisztes marhát, és pirítsuk körbe minden részét.
Mikor körbepirítottuk vegyük ki a zsiradékból, és tegyük félre pihenni.
Zúdítsuk az üresen hagyott maradék zsiradékba a karikázott hagymát. Felesleges jobban aprítani, mert a hús puhulásáig teljesen szét fog főni.Pirulás után (kb. 3-4 perc) mehet rá a paradicsompüré, petrezselyem, borecet(ek) és a húsleves is. A húsleves egy részét helyettesíthetjük finom, minőségi száraz fehérborral (én is ezt tettem, csodás Zenittel gazdagítottam a lét). Borsozzuk meg ízlés szerint (azaz gazdagon :) )

rottyantsunk egyet rajta, majd tegyük vissza a szószba a húst.
Fedjük le az edényt, majd minimum 2,5-3 óráig pároljuk így. Kb. félóránként locsolgassuk meg a húst a szósszal.
Addig pároljuk így, míg a hús vajpuha nem lesz (ezt tűpróbával tudjuk ellenőrizni). Ha a hús megpuhult vegyük ki és tegyük félre (én le is szoktam takarni).Szórjuk az ízletes mártásba a reszelt csokoládét. 
Keverjük el, rottyantsunk egyet rajta, majd húzzuk le a tűzről, mert elkészültünk. Várjunk addig, míg a hús kihűl (kb. 20 perc), majd szeleteljük fel. Makaróni alapon tálaljuk a szeleteket, és öntsük rá a gazdag, ízletes mártást. Ha turbózni szeretnénk adjunk mellé érett áfonyát. Meg fogja hálálni az étel! Ha pedig mega turbó ízvilágot szeretnénk, tegyünk a mártásba a csokoládé előtt 0,5 dl tequila silvert. Nnnnnna, az lesz az igazi :)
Nagyon finom, pikáns és magával ragadó ízvilágú ez az étel. Feltétlenül ki kell próbálni!
Jó étvágyat!