Hétvégi lusta reggelik

  • 2013.11.02.
  • 2

Hétvége! Micsoda szép szó! Pedig nem is magát a szót szeretjük, hanem a jelentését. Később kelni, nagyot nyújtózkodni, "kicsit" lustizni, majd egy kényelmes -és tartalmas- reggelit készíteni, elfogyasztani. Ez az, ami mindenkinek kijár! Mi hétvégenként imádjuk kényeztetni magunkat finom reggelikkel, de itt ne rántottára és hasonlóra gondoljatok, mert mi -ebben is- máshogy gondolkodunk....

Roqueforttal töltött füge sütve pirítós csíkokkal
Hozzávalók FEJENKÉNT!!!!!!!! :2 db friss füge5 dkg Roqufort1 gerezd fokhagyma1 szelet kenyérBorsSó
Elkészítése:A fügéket vágjuk ketté, majd kanalazzuk ki egy tálba a húst.

Adjuk hozzá a roquefortot, majd nyomjuk a tetejére a fokhagymát. Keverjük alaposan el, majd sózzuk, borsozzuk.  Kóstolni is kell, persze! ;) Ezt a keveréket töltsük vissza a füge héjába,  de a legjobb ha egyszerű nylon zsacsiba rakjuk. A zacsi végét kivágjuk, és ezzel a "szerkezettel" töltjük bele a héjakba a keveréket.

Egyszerű és olcsó. Mi a frásznak habzsák? Ez filléres tétel, mégis milyen jó szolgálatot tesz! A töltött fügéket dugjuk előmelegített sütőbe, amit grillező fokozatra állítottunk. Ne a legtetejére tegyük, mert akkor szénné fog égni. Amíg a fügék pirulnak forrósítsunk egy serpenyőt, amibe a héj nélküli kenyérszeleteket megpirítjuk. Kb. akkora lesz kész a füge, míg a kenyér mindkét oldala megpirul. A sült fügéket tegyük tányérra, locsoljuk meg ízlés szerint normál vagy fokhagymás Tabascóval, a kenyeret pedig vágjuk csíkokra és helyezzük mellé. Nyami! Ennyi az egész ;)
 
Sült ördögszekér gomba kecskesajttal, olajbogyóval
Hozzávalók:40 dkg ördögszekér gomba4 kifli10 dkg kecskesajt1 ágacska friss rozmaring10 dkg zöld olajbogyóBorsSóOpcionálisan paradicsom
Elkészítése:
Ez egy újabb egyszerűség, de vele -is- nagyszerűen indíthatjuk a (hétvégi) napunkat! 

Fogjuk a kifliket és felkarikázzuk, akár a gombát. Serpenyőben pici vajat hevítünk, és a gombát bele zuttyantjuk. Sózzuk, borsozzuk, az aprított rozmaringgal megszórjuk (én még a rozmaring szárát is bele szoktam tenni). Mindkét felüket addig pirítjuk, míg ilyen szép aranybarnák nem lesznek (oldalanként kb. 2 perc):

Ekkor kivesszük a serpenyőből, majd szépen a karikázott kiflikre tesszük. Pici kecskesajtot rakunk a gombákra, és finom -friss, zöld- olajbogyóval tálaljuk. Normális teával isteni! Egyszer próbálja ki mindenki Assammal, bár nekünk az erősen füstös Lapsang Souchong jön be hozzá igazán! Mennyei!

Fűszeres ecetes lében főtt pontytej pirított kiflivel, savanyú uborkával és koktélparadicsommal
Hozzávalók:20 dkg pontytej4 kifli1 evőkanál ecet4 gerezd fokhagyma4 savanyú uborka8 koktél paradicsom2 babérlevélBorsSó
Elkészítése:A pontytejet tegyük forrásban lévő ecetes vízbe, amibe -az eceten kívül- borsot, sót, babérlevelet is tettünk.

Főzzük kb. 10 percen keresztül. Nem kell zubognia a víznek, közepes lángon készítsük Addig egy serpenyőben forró vajon pirítsuk meg a kiflikarikákat. A kiflikre helyezzük a szeletelt főtt tejet (ezt sózzuk és borsozzuk is!), tegyünk rá egy szelet savanyú ubit, majd koronázzuk meg a félbevágott koktélparival. 

Istenien tud indulni a reggel ilyen ételekkel! Próbáljátok ki Ti is, nem fogtok csalódni!
Legközelebb újra az ősz "gyümölcseivel" a gombákkal fogunk jönni. Nem kell félni, pedig -tudom- sokan nem eszik meg a gombákat, merthogy "nincs íze" -egy bolti csiperkének valóban nem sok van, pont ezért kell erdei gomba. Nézzétek csak mit fogunk készíteni legközelebb! Gombával rakott kel, "kicsit" másképp.... 

Tartsatok velünk legközelebb is!