Sajtos-csirkés fajitas fusilli tésztával

  • 2018.07.25.
  • 2

A mexikói fajitas kissé magyarosított változata. Könnyen elkészíthető és kiadós.Nemrég szülinapot köszöntöttem és sikerült épp vacsoraidőben betoppannom a házba.Isteni illatok keringtek a konyhában. Klau épp az egyik specialitását készítette: fajitast csirkéből, tésztával.Mivel nem ismertem ezt az ételt, de a kinézete és az illata alapján csorgott tőle a nyálam, így nem kellett kéretni magam, amikor a vacsoraasztalhoz invitáltak.Ez Klau műve, ő tett bele darált pirospaprika krémet is!Azóta én is elkészítettem, és már  kérték a receptjét, annyira fincsi.Kicsit utánaolvastam, a faja szó jelentése “öv”, így a fajitas “kis övet jelent”, azt a darab húst, amit az angolban “skirt steak”-nek hívnak. Eredetileg a tex-mex konyhában a fajitas azt jelent, hogy a “skirt steak”-et feldarabolva megsütik, búzatortilla-val és más hozzávalókkal szolgálják fel, hogy a vendég saját maga készíthessen belőle taco-t. De a vendégek, akik nem értettek spanyolul, az étel elkészítésének módjára hitték, hogy fajitas-nak hívják, így elkezdtek csirkés fajitas-t is kérni. ( https://gasztrobakancslista.blog.hu/2017/03/09/mik_is_a_tex-mex_etelek)A csirkés fajitas hozzávalói:35 dkg fusilli tészta1-1 db sárga-zöld-piros kaliforniai paprika2 db csirkemell-filé1 l 2,8%-os tej2 közepes fej vörös- vagy lila hagyma5 dkg parmezán sajt10 dkg gouda sajt3 gerezd fokhagyma vagy ek. fokhagymapor3 evőkanál étolaj (napraforgó vagy olíva)fél ek. só1 tk. csilipor1 tk. őrölt kömény1 púpozott tk. őrölt pirospaprika1 tk. frissen őrölt fekete bors.Elkészítése:A csirkemellet kis kockára vágjuk, és egy wokban a forró olajon fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsozzuk. Picit hagyjuk, hogy lepiruljon, majd kiszedjük egy tálba.A visszamaradt olajon a csíkokra vágott paprikát dinszteljük meg, hozzáadva a negyedekbe darabolt hagymát. Fűszerezzük (bors, só, kömény, fokhagyma, csili, őrölt paprika). Ha épp nem kapunk háromszínű kaliforniai paprikát, ne essünk kétségbe, a lényeg a piros, a többit helyettesíthetjük bátran tv paprikával.Mikor az illatok mutatják, hogy finoman összeértek az ízek, tegyük vissza a serpenyőbe a csirkét és kavarjunk rajta párat.Öntsük fel a tej felével, hagyjuk felforrni és szórjuk bele a tésztát. Közepes tűzön, gyakori kevergetés mellett hagyjuk, hogy beszívja a tejet. Utánatöltjük, és mire ismét beszívja a tészta a második adag tejet, kész is az egytálételünk!Rászórjuk a sajtot és azon melegében tálaljuk!Jó étvágyat hozzá!Láttam más-más változatot is a neten, muszáj lesz őket kipróbálni, mert megfizethető, könnyen elkészíthető és igen-igen ínycsiklandó!Az eredetit Mexikóban megkóstolni ugyan esélyem sincs, de álmodik a nyomor! És jól állna a sombreró, az tuti!