Fűszeres kenyér egyszerűen

  • 2016.01.09.
  • 9

Érzed az illatát? Szerecsendió, rozmaring, kapor, fokhagyma és lilahagyma ízesíti!Volt régebben kenyérsütőm, de elhasználódott, kidobtam, és azóta a gázsütőben élem ki ilyenfajta hajlamomat.Van az úgy, hogy megkívánod a ropogós, illatos frissen sült házi kenyeret és akkor nincs mese!Sütni kell!Sokan nem szánják rá magukat, mert ugye dagasztani kell, várni, megint átgyúrni, megint várni, de hát ez vele jár.Az olyan recepteken csak somolygok, ami “dagasztás nélkül”, “ötperces munka” meg hasonlókkal hirdeti magát.Komolyan, ha valaki leállna az öt- meg tízperces péksütik, sütik készítése közben, ha letelne az az idő, mi történne? Sosem lenne kész.Jó munkához idő kell, amit néha nem lehet megspórolni!No, nézzük a kenyérkénket!Fűszeres kenyér hozzávalói:50 dkg liszt5 dkg langyos vaj2 dl langyos víz4 dkg élesztő1 kávéskanál só és cukor3-5 csipet szerecsendió1/2 kávéskanál rozmaring és kapor (jó a szárított is)2 egész tojás1 nagy fej lilahagyma2 gerezd fokhagyma.Elkészítés:A langyos vízben elkeverjük az élesztőt, beledobjuk a cukrot és ráhintünk egy kis lisztet.Meleg helyen hagyjuk felfutni az élesztőt.A lisztet átszitáljuk, közepébe mélyedést készítünk.A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk.A vajat és a tojást a fűszerekkel és a kétféle hagymával elkeverjük.Az élesztős vizet és a vajas keveréket a liszt közepébe öntjük, sózzuk.Alaposan összekeverjük, dagasztjuk.Meleg helyen fél óráig kelesztjük letakarva.Egy ovális jénai tálat kivajazunk, lisztezünk.A szépen megkelt tésztát egyszer átgyúrjuk, formázzuk és a sütőedényben 15 percig pihentetjük.A sütőt előmelegítjük 200°C-ra, és betoljuk a kenyérkénket. Előtte egy-két helyen bevághatjuk és megkenhetjük vízzel.Harminc perc múlva szép  aranybarna színt kap, ekkor rácsra téve kihűtjük.Attól lesz finom ropogós a teteje,ha még forrón ismét lekenjük vízzel.Jó étvágyat!Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek   Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik