Mézeskalács mogyorósan-diósan

  • 2015.12.22.
  • 5

Teltebb, gazdagabb ízű mézes, és nagyon sokáig eláll.Konkrétan legalább 3-4 hónapig. Tavaly úgy eldugtam egy doboznyit, hogy csak tavasszal leltem rá véletlenül.Jelentem, hipp-hopp elfogyott, pedig nem reklámoztam.Nekem mostanában a kör alakú forma jön be, de bármilyenre szaggathatjuk.Mogyorós-diós mézeskalács hozzávalói:20 dkg méz13 dkg vaj25 dkg kristálycukor50 dkg finomliszt20 dkg sótlan darált mogyoró1 kávéskanál szódabikarbóna1 tojás (+ 1 db a kenéshez)3 evőkanál tej3 evőkanál rum1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék1 kávéskanál fahéjkb. 15 dkg egész diószemElkészítés:A mézet a vajjal és a cukorral mérsékelt tűzön folyamatosan kevergetve felolvasztjuk.A cukor teljesen olvadjon fel benne, akkor lesz jó.Langyosra hűtjük.Az egész tojást elkeverjük a rummal és a tejjel, majd beledolgozzuk a mézes keverékbe.A lisztet elkeverjük a fűszerekkel és a szódabikarbónával.Ehhez adjuk a darált diót, majd beleöntjük a nedves hozzávalókat, vagyis a mézes keveréket.Alaposan összedolgozzuk, letakarva hideg helyen 1 éjszakát pihentetjük.Másnap erősen lisztezett deszkán kinyújtjuk, szaggatjuk, tetejét tojással megkenjük.Minden szem süti közepébe diószemet nyomunk.Közepesen meleg sütőben kb. 15 percig sütjük.Fémdobozban tárolva hónapokig eláll!Ha tetszett a bejegyzés, kérlek látogass el Fb oldalamra, ahol támogathatsz egy kattintással! Hadd örüljek   Thx!!https://www.facebook.com/Mohamamafozocskezik