Ricottával, spenóttal töltött szűz spanyol cukkinisalátával

  • 2016.06.24.
  • 0

Sokan szokták kérdezni tőlem, hogy mi alapján döntöm el, hogy mit főzök, illetve, hogy tényleg megfőzöm, amik felkerülnek a blogra. Természetesen mindent megfőzök, aminek a receptjét megosztom, mivel szerintem csak így lehet hitelesen átadni az étel lényegét, elkészítési módját. Természetesen sokszor van olyan, hogy elkészítek egy új receptet, és végül mégsem kerül fel a blogra. Ennek több oka lehet, pl. a kinézete nem a blogra "való", vagy valamiért mégsem gondolom olyan ételnek, amit feltétlenül szeretnék másokkal megosztani.Az étel kiválasztásánál nagyon sok tényező befolyásol. Most például a spanyol cukkinisaláta recepjét egy új ismerős ihlette. Igen, egy spanyol fiú. Eddig nem nagyon érdekeltek a spanyol receptek, egy kalap alá vettem a mediterrán ételekkel. De most hogy jobban utána néztem, rájöttem, hogy érdemes tanulni a spanyoloktól is.Ez a könnyű saláta recept tökéletesen illik valamilyen sült, grillezett húshoz, ezért akár a kerti partik alapvető hozzávalója is lehet. Kicsit savanykás íze üdítően tud hatni mindenki ízlelőbimbójára.A szűz pedig az egyik kedvenc húsom. Gyorsan elkészül, és változatosan el lehet készíteni.Spanyol cukkinisalátaHozzávalók 2 főre:- 1 közepes méretű zöld cukkini- 1 közepes méretű sárga cukkini (csak a színhatás kedvéért, de tökéletesen megfelel a zöld színű is)- 5 dkg mazsola- 5 dkg fenyőmag- 1 citrom- 1 ek. olívaolaj- 10-12 mentalevél- 2 gerezd fokhagymaElkészítés:A fokhagymát megtisztítom és felkarikázom. A cukkinit szintén vékony szeletekre vágom. Olívaolajat hevítek, és rádobom a fokhagymát. Addig pirítom, amíg aranybarna színt nem kap. Utána kiszedem egy tálba.Jöhet a kétféle cukkini, amit kellemesen barnára pirítok, közben sóval ízesítem. Majd kihűtöm. Összevágom a mentalevelet, ráteszem a cukkinire a fokhagymával, hozzáforgatom a mazsolát és a fenyőmagot. Majd ráfacsarom a citrom levét.Ricottával, spenóttal töltött szűzHozzávalók 2 főre:- 30 dkg szűz- 5 dkg ricotta- 10 dkg spenót- 1 újhagyma- 1 gerezd fokhagyma- 1 ek. olívaolaj Elkészítés: A húst megtisztítom, leöblítem, majd kiklopfolom. A spenótot újhagymán, vajon megpárolom. Sóval, borssal, fokhagymával ízesítem. Ha kész, kicsit kihűtöm, majd hozzákeverem a ricottát. Ezt a hús szélére teszem, majd feltekerem. Hústűvel megtűzöm, ha szükséges.180 fokra előmelegítem a sütőt. A húst egy tepsibe teszem, mellé vajat rakok és kb. 20-25 perc alatt megsütöm. Ha kész, kicsit pihentetem, majd felszeletelem 1,5-2 cm-es karikákra.A cukkinisalátával tálalom.