Medvehagymás pogácsa

  • 2016.03.15.
  • 5

A tavasz egyik hírnöke a medvehagyma, ami az elmúlt években egyre népszerűbbé vált, és egyre több helyen meg lehet venni, nem kell érte az erdőbe menni. Érdemes azért vigyázni, mert a medvehagyma szezon végén már könnyen össze lehet keverni a gyöngyhagymával, mivel nagyon hasonló a levelük.A medvehagyma az egyik "legtökéletesebb" tavaszi növény, mivel segíti az emberi szervezet megtisztulását is a máj, az erek és a belek esetében. Emellett vérnyomáscsökkentő hatása is van, lassítja a koleszterin lerakódását az érfalban, javítja a végtagok keringését.Íze a fokhagyma és az újhagyma között van "félúton".Hozzávalók:- 50 dkg liszt- 1 ek. só- 25 dkg vaj- 1 tojás- 2 dl tejföl- 1 dl tej- pici cukor- 2,5 dkg élesző- medvehagymás réteghez: fél csomag medvehagyma, 8 dkg vajElkészítés:A tejet langyosra melegítem, beleteszem a cukrot, és szétmorzsolva az élesztőt, majd felfuttatom. A lisztet elmorzsolom a vajjal, sóval. Közepébe teszem a tojást, tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Összegyúrom a tésztát. Utána kb. 30 percig pihentetem. Közben felaprítom a medvehagymát és a felolvasztott vajhoz keverem.
A pihentetett tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtom, vékonyan megkenem a medvehagymás vajjal, majd összehajtogatom a következő módon: a tészta felső harmadát a középső harmadra, ezt is megkenem a medvehagymás vajjal, majd ennek a tetejére az alsó harmadot, ezt is megkenem. Pihentetem 30 percet, majd ismét hajtogatom a tésztát és megkenem a vajjal. Újból 30 perc pihentetés következik, és újból a vajas kenegetés. Utána kinyújtom, és közepes méretű pogácsákat szaggatok belőle. Tepsibe teszem, és 30 percet pihentetem. Majd megkenem tojással a tetejét, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöm.Elkészítési idő: 3 óra