Thai csirkecomb pirított zöldséges quinoával és sült édesköménnyel

  • 2016.02.12.
  • 8

Télen mindenki a fűszeresebb, tartalmasabb ételekre vágyik. De nagyon fontos, hogy ilyenkor is megfelelő mennyiségű és minőségű ételeket együnk. Ilyenkor nehezebb egészségesebb ételeket enni, de nem esélytelen. A csirkecombot a thai ételekben használt fűszerekkel ízesítettem. Köretként mellé két újdonságot (ami számomra az) készítettem el: édesköményt és quinoát. Az édeskömény elég könnyen beszerezhető, már szinten mindenhol lehet kapni. Ezt a növényt már nagyon az ókor óta ismerik, és azt is tudták róla, hogy gyógyító hatása van. C-vitamin és karotintartalma miatt ajánlott a fogyasztása. Magja az emésztésre van jó hatással. Felhasználási területe széleskörű: levest, főzeléket, szószt is lehet belőle készíteni. Köretként is jó választás. Én a csirkecombbal együtt sütöttem meg, de elég 20-25 perc sütési idő az elkészítéséhez.A quinoát sokan "szuperköretnek" hívják. Bioboltokban lehet beszerezni. Sajnos elég drága, viszont a fogyókúrázók étrendjébe tökéletesen beilleszthető, mivel a legtáplálóbb gabona, lassan lebomló széndhidrátforrás, sok rosttal, ezen kívül nagyon sok minden készíthető belőle a körettől a desszertekig. Ezen kívül fontos tulajdonsága, hogy gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Felhasználásától függően vízben, vagy tejben kell megfőzni.Thai csirkecombHozzávalók 2 főre:- 4 db csirkecomb- római kömény- friss gyömbér- korianderlevél- koriandermag- 6-7 ek. szójaszósz- olívaolaj- só, bors Elkészítése:A csirkecombokat megmosom, ha szükséges, megtisztítom. Ha van rá idő, akkor érdemes pár órával korábban befűszerezni.A fűszereket mozsárban összetöröm, a gyömbért lereszelem, hozzákeverem a szójaszószt, majd ízesítem vele a combokat, illetve sózom és borsozom. (Ízlés szerint lehet még ízesíteni halszósszal is.)180 fokra előmelegítem a sütőt. A tepsibe teszem a combokat, öntök rá egy kis olivaolajat és egy kis vizet. Alufólival lefedem. Így sütöm egy órán át. Ha megpuhultak a combok, akkor leveszem a fóliát és mellé rakom az édesköményt is (amit sóval ízesítek). Kb. még fél óráig sütöm, amíg szép pirosak lesznek a combok.Elkészítési idő: másfél óra Pirított zöldséges quinoaHozzávalók 2 főre:- 15 dkg quinoa- ázsia zöldségkeverék (fagyasztott)- olívaolaj - 2 db újhagyma- római kömény- koriandermag- só Elkészítés:A quinoát vízben felteszem főzni. Kb. 10 perc alatt elkészül. Egy serpenyőben olivaolajat hevítek, beledobom a karikákra vágott újhagymát és az ázsiai zöldségeket. Sóval, őrölt római köménnyel és koriandermaggal fűszerezem. Néhány percig pirítom, majd hozzákeverem a quionát.Elkészítési idő: 20 perc.