Rosé libamell spárgás-gombás-spenótos kölesrizottóval

  • 2015.05.16.
  • 7

Végre igazi tavasz van, és ezzel együtt jönnek az új alapanyagok, egyre több friss zöldségből, gyümölcsből lehet készíteni finomságokat! Az egyik kedvenc tavaszi zöldségem a spárga. Ebből is inkább a zöldet kedvelem, mivel az sokkal frissebb, zsengébb, mint a fehér változata. Nagyon könnyen lehet belőle bármit készíteni. Jól illik hozzá a gomba és a spenót is, ez utóbbi egész évben kapható.Nagyon szeretem a rizottót, de sajnos nem a legegészségesebb ételek közé tartozik, ezért "muszáj" máshogy elkészíteni. A kölest köretként és desszertek alapanyagaként már több receptben bemutattam nektek, most itt "rizottó" készült belőle, habár az elkészítési módja sem egyezik meg a hagyományos recepttel, de így valóban egy könnyű étel jött létre, amelyet akár önállóan, akár valamilyen hús mellé köretként is fogyaszthatjuk. Én most rosé libamellet készítettem mellé friss kakukkfűvel (a kertből).Hozzávalók 2 főre:Rosé libamell:- 2 db közepes méretű libamell- friss kakukffű- só, borsElkészítése:A libamellet megmosom, ha szükséges megtisztogatom. A bőrét bevágom hosszában és szélességében, így "kockás" lesz. Sóval, borssal és friss kakukkfűvel ízesítem. A (grill)serpenyőt felforrósítom, majd a bőrével lefelé beleteszem a libamellet. Pár percig sütöm (amíg szép piros lesz a bőr), majd megfordítom, és néhány percig sütöm a másik felét is. Közben ujjal ellenőrzöm, hogy ne süljön túl, puha maradjon, de ne száradjon ki.Spárgás-gombás-spenótos kölesrizottó:- 10 dkg köles- 15 dkg gomba- fél cs. spárga- 5 dkg spenót- 1 újhagyma- 2 gerezd fokhagyma - 2 dl kókusztej- kakukkfű- olívaolajElkészítés:A zöldségeket előkészítem: megmosom és felkarikázom az újhagymát, a fokhagymát megtisztítom és összevágom, a spárgát megmosom, a szárát levágom, 2-3 cm-es darabokra szeletelem, a gombát is megmosom, vékony szeletekre vágom, a spenótot megmosom, nagyjából széttépkedem.Egy nagyobb serpenyőben olívaolajon megpárolom az újhagymát és a fokhagymát, majd ráteszem a kölest és felöntöm 2 dl vízzel. Fűszerezem sóval, borssal, kakukkfűvel, folyamatosan kevergetem. 5 perc után hozzáadom a gombát és a spárgát, majd ha már majdnem megfőtt a köles, akkor jöhet a spenót és a kókusztej. 1-2 percig főzöm még.Tálaláskor a rosé libamell mellé halmozom a rizottót.
Egy pohár száraz fehér bor tökéletes választás mellé!Elkészítési idő: 40 perc.