Lekváros-túrós-mandulás táskák

  • 2021.02.04.
  • 9

Ígéretemhez híven, ezen a héten is mutatok egy olyan receptet, melyet az uzsonnásdobozba tehettek a gyerekeknek, de ha nincs iskolás korú gyerkőc a családban akkor is biztos vagyok benne, hogy lesz gazdája ezeknek a kis táskáknak akár reggelire akár uzsonnára kínáljátok.
Leveles tészta eddig is sokszor volt itthon a hűtőben, de a tavaszi karantén óta minden héten veszek egy tekerccsel, mert ha egy kicsit extrább vacsira vagy reggelire, esetleg uzsonnára vágyunk, ezt elő tudom rántani és fél óra alatt készen is vagyok vele. Az idei "gasztrobakancslistámon" viszont szinte első helyen szerepel, hogy elkészítsem az első saját leveles tésztámat, amiből először biztos vagyok benne, hogy egy igazi vajas croissant fog készülni, de ehhez még gyűjtöm az erőt, addig is itt ez a gyors sütemény.
Hozzávalók 10 darabhoz:1 tekercs bolti leveles tészta25 dkg sovány túró2 ek. tejföl1 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja 1-1 tk, meggylekvár minden táskába1 tojás a kenéshezszeletelt mandula a szóráshozElkészítési idő: 30 percSütési hőfok: 200°
A sütőt előmelegítem, majd kitekerem a tésztát és feldarabolom 10 téglalapra. Villával összetöröm a túrót, elkeverem a tejföllel és a vaníliás cukorral valamint a reszelt citromhéjjal, majd szétosztom a tésztalapok egyik felén. Mindegyik tetejére kanalazok egy-egy teáskanál lekvárt. A tészták másik felén (ahova nem tettünk tölteléket) késsel kicsi bevágásokat ejtek, majd picit meghúzkodva ráfektetem a töltelékes oldalra, melynek szélét előtte egy enyhén felvert tojással megkenek, hogy jobban tapadjon és villával lenyomkodom őket körbe.
A tetejét is megkenem a tojással, megszórom szeletelt mandulával, majd 15 perc alatt aranybarnára sütöm. Remekül fagyasztható, így ha hét elején süttök egy adaggal az több napon keresztül jó szolgálatot tesz majd.