Fatörzs torta

  • 2020.12.18.
  • 4

Évek óta szerettem volna kipróbálni a karácsonyi fatörzs tortát, de Sógornőm ennek a specialistája, így ebbe nem avatkoztam bele, de idén ez a torta már októberben készült, hogy nektek decemberben ajánlani tudjam :) A klasszikus forma helyett én egy másik családi torta formáját vettem alapul, így a végeredmény nem egy fekvő fatörzsre, hanem egy álló farönkre hasonlít, ami így szerintem igazán különleges, és az összeállítás nem sokkal bonyolultabb. Hozzávalók: a krémhez: 3 dl tej 10 dkg cukor 25 g étkezési keményítő 25 dkg margarin 20 dkg porcukor 5 dkg kakaó a tésztához: 5 tojás csipetnyi só 8 dkg cukor 10 dkg liszt 5 dkg őrölt mandula ½ csomag sütőpor (6 g) az összeállításhoz: 9 teáskanál csipkebogyó-, vagy bármilyen más savanykás lekvár 10 dkg étcsokoládé
Egy kevés tejjel elkeverem a keményítőt, majd a maradékot felforralom. Amikor már majdnem forr, hozzáadom a cukrot és a tejjel elkevert keményítőt, majd nagyjából 1-2 perc alatt besűrítem a krémet, félreteszem és hagyom kihűlni. A puha margarint felhabosítom a porcukorral, hozzákeverem a kakaót, majd kis adagokban a kihűlt krémet és felhasználásig hűtőbe teszem. A tésztához a tojásokat kettéválasztom, a fehérjéket a sóval kemény habbá verem, hozzáadom a cukrot, majd egyenként belekeverem a sárgájákat. Ezután spatulára váltok, majd óvatosan beleforgatom a sütőporral és őrölt mandulával elkevert lisztet. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítom a tésztát, majd előmelegített, légkeveréses, 200 fokos sütőben 10 perc alatt megsütöm. Amikor kiveszem a sütőből ráborítom egy másik sütőpapírra és a rövidebb oldalánál fogva a papírral együtt feltekerem, hogy így tudjon kihűlni. Ezután a két szélét levágom, hogy szép egyenes legyen, majd elharmadolom és kitekerem a csíkokat.
Minden tésztacsíkot megkenek vékonyan 3-3 teáskanál lekvárral és a krémmel, de vigyázok, hogy ebből maradjon a tészta bevonásához is. Fektetve feltekerem a lapokat egymás után, majd felállítom a tortát és a maradék krémmel bevonom az oldalát és a tetejét is. Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztom, majd egy sütőpapírra öntöm, ahol egyenletesen elterítem és megvárom, míg teljesen megszilárdul. Ezután óvatosan „kéregszerűen” feltördelem és a torta oldalára illesztem.
A recept megjelent a decemberi Kifőztük magazinban