Sült zöldségkrémleves sajtropogóssal és tökmagolajjal

  • 2020.11.08.
  • 8

A krémlevesek minden formájukban, minden összetevőjükben jöhetnek nálunk, a gyerekek ezeket választják legszívesebben. Ebbe a levesbe bármilyen zöldséget bele lehet úgy varázsolni, hogy a gyerekek észre sem veszik, és így változatos ételeket tudok eléjük tenni. Ebbe a levesbe beletettem hat féle zöldséget és ők igazán csak a sütőtököt és az édesburgonyát érezték ki, amit pedig nagyon szeretnek. Levesbetétnek sajtropogóst készítettem, de a gyerekeknek ez is golyós leves lett, így ők azt is kaptak bele. Hozzávalók 6 személyre: 1 sárgarépa 1 fehérrépa ¼ zellergumó (~20 dkg) ½ sütőtök (~60 dkg) 1 közepes édesburgonya 2 vöröshagyma 1,8 liter alaplé vagy víz 1 teáskanál cayenne bors 1 teáskanál szerecsendió ½ teáskanál gyömbér 3 teáskanál só 2 dl tejszín 10 dkg félkemény sajt (trappista, edami vagy gouda) tökmagolaj a tálaláshozElkészítési idő: 1,5 óraSütési hőfok: 200°
Előmelegítem a sütőt, majd a sütőtök kivételével megpucolom és feldarabolom a zöldségeket. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem mindegyiket, megszórom sóval és nagyjából 30-40 perc alatt puhára sütöm őket. A sajtot lereszelem, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire nagyjából 5 cm átmérőjű kupacokat helyezek, egymástól 3 ujjnyi távolságra, összesen 16-18 darabot, majd 200°-on 10 perc alatt aranysárgára sütöm őket. A sütőtököt kikanalazom a héjából, majd egy nagy lábosba teszem a többi megsült zöldséggel együtt, felöntöm az alaplével vagy vízzel és fűszerezem, hogy igazán őszi, melengető ízvilágú levest kapjak. Felforralom, pár perc után botmixerrel pürésítem az egészet, felöntöm a tejszínnel, ezzel még egyszer összemelegítem és a sajtropogóssal, valamint tökmagolajjal tálalom