Lazacos-spárgás quiche

  • 2020.06.09.
  • 9

A következő epres finomság, amit még tervezek megosztani veletek csak amiatt született meg, mert ezt a quiche-t készítettem ebédre, és maradt a tésztájából, de ne szaladjunk ennyire előre.A quiche, egy francia pite, aminek a töltelékét bármivel tudjátok variálni kedvetek szerint. Az eredeti Quiche lorraine-ben mindössze bacon és lilahagyma van a tejszínes keveréken túl, évekkel ezelőtt egy francia főzőtanfolyamon tanultuk ezt meg, azóta bevallom nem sűrűn készült itthon, most viszont kezdek kifogyni a receptes tárházamból, így olyan dolgok is előkerülnek annak érdekében, hogy ne ismételjem sűrűn önmagamat, amit évekkel ezelőtt készítettem, és ez igazából nagyon klassz, a család is élvezi.
Most kicsit gomboz a kabát elven készült az ebéd, mert korábban lefagyasztottam egy kis darab lazacot, hogy jó lesz ez még valamire, és volt itthon egy csomag zöld spárgánk, így ez adta az alapot ehhez a finom pitéhez, amiből egyszerre csak egy szeletet tudtunk megenni, így több napra is elég volt. Fogyasztható melegen, langyosan, de akár hidegen is, ebédre vagy vacsorára, szóval elég sokrétű.Hozzávalók:25 dkg liszt15 dkg hideg vaj1 tojás1 kk. sócsipetnyi cukor25 dkg lazac1 ek. vaj1 gerezd fokhagyma50 dkg spárga2 dl sűrű tejszín0,5 dl tej4 tojás7 dkg parmezánsóborsElkészítési idő: 1,5 óraSütési hőfok: 200° Először a tésztát gyúrom össze, amihez fontos, hogy a vaj valóban hideg legyen. Gyors mozdulatokkal először összemorzsolom, majd gombócot formálok belőle, amit fóliába csomagolva legalább 30 percre a hűtőbe teszek.Addig elkészítem a tölteléket: a lazacot megtisztítom és feldarabolom, majd olvasztott vajon először megpirítom picit az áttört fokhagymát és erre dobom a lazacot, de éppen csak addig, hogy egy kis színt kapjon. A spárgát megmosom, letördelem a végüket, nagyjából 1-2 cm-es darabokra vágom és ezt is a lazachoz adom, picit lepirítom. Összekeverem a tejszínt és a tejet (vagy használhattok 2,5 dl hígabb tejszínt is), majd jöhetnek bele a tojások, a sajt, és fűszerezem sóval, borssal.A tésztát alaposan lisztezett felületen vékonyra (nagyjából fél cm vastagságúra) kinyújtom, majd óvatosan rátekerem a nyújtófára, mert így könnyebb átemelni a kivajazott piteformába. Belenyomkodom a széleken is, és picit magasabbra hagyom, mint maga a forma, mert össze fog menni sütés közben, de az ezen felül maradó részeket levágom (na és ebből lett az epres süti desszertnek, aminek majd mutatom a receptjét, a tészta 1-2 napig hűtőben fóliába csomagolva eláll, ha nem akarjátok azonnal felhasználni a maradékot).
Megszurkálom villával és 10 percre betolom a forró sütőbe. Miután kiveszem, belekanalazom a spárgás-lazacos tölteléket, majd ráöntöm a tejszínes keveréket és visszatolva a sütőbe további 25 percig sütöm.