Juhtúrós puliszka

  • 2020.06.12.
  • 4

#36Félig erdélyi szülők és nagyszülők gyermekeként nálunk a puliszka olyan alap, egyszerű étel, mint másoknál a tejbegríz. Nagymamám készített sokat, majd Anyu is átvette, és így én is. Lehet ezt enni édesen lekvárral, mint a tejbegrízt, sósan, ahogyan mi is most, köretként, vagy ha keményre főzik akkor szeletelve hidegen, vagy akár azt panírozva és kirántva is.Ezt a verziót, amit most mutatok mi egytálételként szoktuk enni, a gyerekeknek érdemesebb juhtúró helyett csak reszelt sajttal készíteni, de a felnőttek garantálom, hogy szeretni fogják ezt a verziót, és ez is egy igazi villámebéd.Hozzávalók 3 adaghoz:15 dkg kukoricadara1 l víz1 tk. só5 dkg vaj12,5 dkg (1 csomag) bryndza vagy juhtúróízlés szerint pirított bacon
Elkészítési idő: 20 percFelforralom a vizet a sóval, majd amikor már majdnem forr, belekeverem a darát és 10 percig főzöm habverővel sűrűn megkavarva. Ha nagyon bugyog, akkor egy kis hideg vízzel lehet ezen segíteni. Lezárom a tűzhelyet, belekeverem a vajat, majd lefedve 15 percig pihenni hagyom.
Ilyenkor vagy egy kivajazott hőálló tálba rétegezem a juhtúróval együtt és sütőben 10-15 perc alatt összesütöm, vagy csak simán az edényben keverem a puliszkába. A tetejét megszórom pirított baconnel, majd alaposan teszek rá tejfölt és már kész is ez az egyszerű, de nagyszerű ebéd.