Hamburger, ahogy mi csináljuk

  • 2020.06.19.
  • 4

Már nagyon régóta szeretném megosztani a mi hamburger verziónkat. A házi hamburgerbuci Limara receptje alapján készül, ami remekül fagyasztható, így én mindig nagyobb adagot készítek, és innen a hétvége óta kettéválik a verziók tárháza:amennyiben klasszikus húspogácsát készítünk, úgy egy isteni majonézes, enyhén csípős, uborkás szószt készítek hozzá, és grillezett camambert sajtot is teszünk bele egy pici áfonyalekvárralaz újabb verziót a Szotyi Művek oldalán talált lassan sült sertéshússal töltjük, amihez házi barbecue szószt és kéksajt mártást készítettem. A barbecue szósz receptjét megtaláljátok nála, a husit magunk ízlésére formáltam kicsit, így ezt lejjebb mutatom.Már alig várom, hogy a húsok az új kerti grillünkben készülhessenek el, egy nagyobb vendégség alkalmával. Hozzávalók a bucihoz: 2 dl langyos tej 2 ek. cukor2 dkg élesztő60 dkg liszt1 tk. só1 tojás50 ml olaj100 ml joghurt1 tojás és szezámmag vagy egész mák a tetejéreElkészítési idő: 2,5 óraSütési hőfok: 170°A tejbe beleszórok 1 tk. cukrot, belemorzsolom az élesztőt, összekeverem, de nem kell felfuttatni. Átszitálom a lisztet, hozzáadom a sót és a maradék cukrot, a közepébe mélyedést készítek, és ide jöhet a tojás, az élesztős tej, az olaj és a joghurt, majd alaposan kidagasztom a tésztát. Lefedve (fóliával és konyharuhával egyaránt) 45 percig kelni hagyom. 9 egyforma darabra tépkedem a tésztát, majd egyenként gömbölyítem őket és lefedve további 15 percig pihenni hagyom. Ezután újra gömbölyítem őket, sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, megkenem felvert tojással és 30 perc alatt duplájára kelesztem. Előmelegítem a sütőt és a kelesztési idő végén újra megkenem a zsemléket tojással, megszórom igény szerint magokkal, majd 20 perc alatt szép barnára sütöm, és rácsra szedve hagyom kihűlni.Classic hamburger összetevői:hamburgerbucihúspogácsaszeletelt sajthamburger szószpirított baconszalonnasaláta, paradicsom1 kis kör grill camambert1 ek. áfonyalekvár80 dkg sertés-marha darált húsból nekem 5 húspogácsa szokott kijönni, amihez csak sót és borsot használok fűszerként, és először kérget csinálok a pogácsára, majd ezután beteszem még 5-10 percre a sütőbe attól függően ki mennyire átsütve szereti, az utolsó pár percre a szeletelt sajtot is rátehetjük, hogy ráolvadjon, valamint ilyenkor teszem be a sütőbe a grill camambert sajtot is, ami ennyi idő alatt szuper állagúra sül. A bacont serpenyőben szoktuk lepirítani.Széll Tamás féle hamburger szósz hozzávalói:10 ek. majonéz1 ek. mustár1 kk. erős paprika krém1 csokor friss petrezselyem aprítva1 csemegeuborka felkockázva1 gerezd reszelt fokhagymaMindent csak egyszerűen összekevertem.Pulled pork burger összetevői:hamburgerbucipulled porkreszelt sajtBBQ szószkéksajt mártássaláta1 kg húsból készítettem a pulled porkot, amihez lehártyáztam a sertéscombot, besóztam, majd nagyjából 1 dl BBQ szósszal bekentem. Ezután belehelyeztem a vaslábosomba, amiben 5 órán keresztül sütöttem 120°-on, így villával szét lehetett szedni, egy-két darab nekem azért maradt, amihez kés is kellett, de nem sok, és mi ezután az egész kisült szaftot felhasználtuk, mert Férjem igazán szaftosan szerette volna, valamint további 2 ek. BBQ szószt is hozzákanalaztam. Grill fokozaton, 200°-on így még további 15 percig pirítottam, de közben 5 percenként átkevertem kicsit.Kéksajt mártás hozzávalói:10 dkg kéksajt 3 ek. tejföl2 ek. majonéz1 marék aprított friss zöldfűszer (esetemben snidling és petrezselyem)bors2 kk. cayenne borsVillával összetörtem a sajtot, majd kanálra váltottam és a többi hozzávalóval együtt elkeverem.