Eperlekvár és szörp

  • 2020.06.06.
  • 3

... mert Borbás Marcsi szerint ezt csak egyszerre lehet, és milyen igaza van. Korábban nem gondoltam volna, hogy pillanatok alatt, főzés nélkül tudok finom házi szörpöt varázsolni a családnak mindössze annyival, hogy fél órával többet dolgozom az eperrel lekvárfőzés előtt, de már tavaly is kipróbáltam, és működik, méghozzá nagyon jól.Mert a szörp, csak a cukrozott és lecsepegtetett gyümölcs levéből készül, és így kevesebb cukor kell a lekvárba is, hiszen nem kell egy csomó levet megzselésítsen. Egy szó mint száz, én eperlekvárt már csak így készítek, és ehhez jó a kicsit már "szottyos" eper is, annak még több finom édes leve van.Hozzávalók:3 kg tisztított eperlekvárhoz:50 dkg cukor1 csomag dzsemfix1 citrom leveszörphöz:30 dkg cukor3 citrom levefél kk. nátrium-benzoátAz epret megmosom, megtisztítom és igény szerint feldarabolom, majd nagyjából két maréknyi cukrot "belemasszírozok" és állni hagyom 30 percet. Leszűröm egy külön edénybe a levet, egy másikba pedig az epret, de azért maradjon azon is lé, és innen válik ketté a szörp és lekvárkészítési folyamat.Szörp:A lecsepegett gyümölcsléhez, ami nekem 6 dl lett, hozzáadok 30 dkg cukrot, amit jól elkeverek, hogy teljesen feloldódjon, majd jöhet bele 3 citrom kifacsart leve és mivel ezt a szörpöt nem kell főzni, mely által megmarad a gyümölcs vitamin tartalma és gyönyörű színe, így egy pici nátrium-benzoátot bele kell keverni a tartósság miatt. Ezután lehet üvegezni, majd 1:8 hígítási aránnyal fogyaszthatjuk is.
Lekvár:A lecsepegtetett gyümölcshöz hozzákeverem a maradék, nagyjából 40 dkg cukrot, beleöntöm a citrom kifacsart levét, a dzsemfixet és közepes lángon felforralom. Forrástól számított 5 percig forralom, botmixerrel a kellően pépes állag eléréséig pürésítem, ami nekem nagyjából fele-fele (a felét hagyom darabosan). Ezután a keletkezett habot eltávolítom a tetejéről, csírátlanított üvegekbe töltöm, lezárom és 5 percre fejre állítom, majd dunsztban kihűtöm őket.