Lasagne bolognese, ahogy én készítem igazán szaftosan

  • 2020.05.20.
  • 5

#27Hétvégén lasagne-t készítettem, ami lehet, hogy nem a leggyorsabb étel, de ha ügyesen csináljuk akár 3 ebédet is el tudtunk készíteni egy időben. Maga a lasagne adag, amit megcsináltam elég volt ötünknek két alkalommal, és mivel ha már nekilátok a bolognai ragunak, akkor én mindig dupla adagot készítek, hogy mehessen a fagyasztóba is egy vésztartalék ebédnek, így lesz ebből még ebéd legalább egyszer biztosan.Szóval a bolognai ragut 1 kg húsból készítem, tudom, a legtöbb megtalálható recept eleve ekkora adaggal számol, de én a lasagne-ba ennek csak a felét szoktam beletenni, a másik felét spagetti vagy tagliatelle tésztával esszük frissen reszelt sajttal a tetején.Hozzávalók:25 dkg lasagne tésztalap1 kg darált hús (én most sertést használtam csak, de csináltam már csak pulykából vagy vegyesen is)12 dkg kockázott bacon1 fej vöröshagyma aprítva2 nagy gerezd fokhagyma reszelve4 szárzeller4 kisebb sárgarépa reszelve2 dl vörösbor1 konzerv sűrített paradicsom (a 140 grammos kiszerelés)1 konzerv darabolt paradicsom4 dl víz vagy alaplé (ennyi alaplevem sosem volt még a mélyhűtőben, ez is a karantén hozománya és tényleg más mindennek az íze tőle, de azért vízzel is finom lesz, ne izguljatok)2 dl paradicsomlé 1 ág rozmaring1 kisebb ág bazsalikom (szárítottal is működik, abból 1 ek.)1 kisebb ág oregánó (szárítottal is működik, abból 1 ek.)besamelhez:6 dl tej60 g vaj60 g lisztsó, bors, szerecsendiótetejére:2 csomag mozzarellaElkészítési idő: 3 és fél óra sütéssel együttSütési hőfok: 180°Először is lepirítom a bacont, amihez ha nincs elegendő zsír rajta, adok egy kevés olajat. Amikor már szép piros, de azért nem ropog még, kiveszem, és a visszamaradt zsiradékon megdinsztelem a hagymát (ezt picit sózom, hogy hamarabb levet engedjen) és a fokhagymát, majd hozzáadom az apróra kockázott szárzellert és a lereszelt sárgarépákat és pirítom őket egy darabig. Felöntöm a vörösborral és nagy lángon addig főzöm, míg a bor teljesen el nem párolog, ekkor jöhet a darált hús, amit szintén lepirítok. Amikor már jól körbepirult visszateszem bele a bacont, jöhet hozzá a paradicsompüré, a darabolt paradicsom, felöntöm a vízzel és a paradicsomlével. A bazsalikomot és az oregánót felaprítom, hozzákeverem a raguhoz, beleteszem a rozmaring ágat is, majd fedő alatt legalább 1 órát rotyogtatom.Közben elkészítem a besamelt, amihez megolvasztom a vajat, belekeverem a lisztet, amit lepirítok, majd kis adagokban hozzáöntöm a tejet és kézi habverővel folyamatosan kevergetve addig főzöm, amíg besűrűsödik, majd sózom, borsozom, és megszórom szerecsendióval.Amikor elkészült a ragu elfelezem ezt az adagot, mert én ehhez a lasagnehoz csak a felét használom fel. Előkészítek egy hőálló tálat, az aljába kanalazok egy réteg bolognai ragut, majd jöhet egy réteg tészta, újabb réteg ragu, besamel és tépkedett mozzarella. Ezt követi a tészta, és így folytatom a rétegezést úgy, hogy a tetejére tészta, besamel és mozzarella kerüljön (nekem összesen 4 tésztarétegem lett). Előmelegített sütőbe tolom és nagyjából 40 percig sütöm, amíg szépen megpirul a teteje, de érdemes várni egy kicsit, amikor elkészült, hogy könnyebb legyen szeletelni.