Bodzazselé

  • 2020.05.27.
  • 2

Az idei befőzési szezon elindult nálunk és alig várom a folytatást. Azt hiszem a bodza szezont teljesen kimaxoltam: készült Anyukám féle bodzás üdítő, idén először bodzaszörp, hogy télen is élvezhessük ezeket a csodás ízeket, pihen a fagyasztóban a bodzás fagylalt és most pedig megmutatom nektek a bodzazselé receptjét, amiből idén próbaképpen csak négy kis üveggel készítettem, de nagyon ízlett a családnak, úgyhogy jövőre lesz több is.Mivel minden évben próbálok néhány extra kombinációt is kipróbálni a lekvárok terén és idén a második bodzaszedés alkalmával jóval többet sikerült szednem, mint amennyit terveztem, elkezdtem kutakodni, hátha lehet a bodzából lekvárt vagy inkább zselét is készíteni. Bárhogy nézegettem, csak olyat találtam, amibe reszelt almát tettek, de én szerettem volna, ha ez valóban csak zselé lenne, és főleg a bodza ízét lehetne benne érezni, így csak 100%-os almalevet használtam, és abból se sokat.Hozzávalók 4 kis üveghez:20 fej bodzavirág2 bio citrom5 dl víz2,5 dl 100%-os almalé20 dkg cukor1 csomag 3:1 DzsemfixEgy tálba teszem a lerázott bodzavirágokat és az alaposan megmosott, felszeletelt citromokat, felöntöm a vízzel és egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap reggel leszűröm, a bodzás levet, hozzáadom az almalevet, a cukrot és a dzsemfixet, felforralom, majd zubogva forrni hagyom 5 percig. Előre kimosott és melegített üvegekbe töltöm, szorosan rácsavarom a kupakot, majd 5 percre fejre állítom őket és utána dunsztban hagyom kihűlni.