Meggyes csokoládés csigatorta

  • 2020.03.16.
  • 5

Ugyan még csak tavaszodik, de nekem hétvégén már nagyon gyümölcsös süteményre fájt a fogam. Szerencsére Férjem nagypapájának hála rengeteg meggy van még a fagyasztónkban és gondoltam egy adagot elhasználok, hiszen majd kell a hely az idei gyümölcsöknek és még tényleg nagyon sok van. Nyáron nyilván majd friss gyümölccsel is elkészíthető, de ebből is kiváló lett, és így húsvét előtt akár a Mikulásról maradt csokoládék is felhasználhatók hozzá, mint a korábban mutatott Csokipudinghoz.Hozzávalók:10 dkg vaj/margarin50 dkg liszt+a nyújtáshozsó2 dl tej4 dkg porcukor2,5 dkg friss élesztő2 tojássárgája3-5 dkg olvasztott vaj/margarin20 dkg étcsokoládé (de szerintem tejcsokival is működik)20 dkg magozott meggyElkészítési idő: 30 perc+1 óra kelesztés+35-40 perc sütésSütési hőfok: 170°A tésztához dagasztógépbe teszem az átszitált lisztet, a lágy margarint/vajat, a sót, és a közepébe mélyedést készítek. A tejben feloldom az élesztőt, a porcukrot és a tojássárgákat, majd ezt a keveréket a mélyedésbe öntöm és sima tésztává dagasztom. Letakarva 30 percig kelesztem, majd lisztezett felületen fél cm vastagra kinyújtom, megkenem az olvasztott margarinnal, megszórom az apróra vágott csokoládéval és a meggyel és a hosszabbik szélétől fogva feltekerem. Nagyjából 2 ujjnyi vastagon felszeletelem.
Sütőpapírral kibélelek egy tepsit, ráhelyezek egy tortakarikát, amit kivajazok, majd a belsejében szépen elrendezem egymás mellett a csigákat és mindenhol megkenem vajjal a tetejét, majd lefedve további 30 percig kelesztem. Közben előmelegítem a sütőt és ha szépen megkelt a csigatorta 35-40 perc alatt szép aranybarnára sütöm, majd amikor langyosra hűlt, lassan kiveszem a formából, porcukorral meghintve tálalom.