Dagasztás nélküli szuper kenyér

  • 2020.03.12.
  • 1

Rengeteg klassz receptet és ötletet láttam már Szotyi Művek Bea oldalán, a legutóbbi szendvicskenyér ötlete is tőle származott, és most egy újabb kenyér következett, ami Férjem szerint olyan, mint a Lipótis parasztkenyér kicsiben, na ez azért elég nagy elismerés nekem. A frissen kisült kenyeret Apukám, Öcsém és Apósom is lelkesen kóstolgatta, így két nap alatt a fél kilós kenyér el is fogyott, úgyhogy most éppen a következőt sütöm, mert Beát idézve: "Akit egyszer elkap a házi kenyér mágiája, az többet nem szabadulhat" - és ez egyenlőre így is van, szóval ma megyek és beszerzem a következő adag liszteket. Az eredeti receptet megtaláljátok az Ő oldalán is.Hozzávalók:40 dkg kenyérliszt - én mindenhez Nagyi Titkát használok és ebben nem csalódom3 dl vízfél tk. szárított élesztő1,5 tk. sóElkészítési idő: 3-4 óra+kelesztés (de nem kell ennyit folyamatosan foglalkozni vele, olvassátok el a receptet)Sütési hőfok 230°A recept lényege, hogy ezt a tésztát nem kell alaposan kidagasztani, hanem elegendő csupán az alapanyagokat egy fakanállal alaposan elkeverni, amíg egy ragacsos gombóccá összeáll a tészta. Tényleg nagyon ragadós, de ne ijedjetek meg, ez teljesen normális. Fedjétek le az edényt a tetejével, vagy ha nem fedeles a tálatok, mint például nekem sem akkor egy fóliát tegyetek a tetejére és arra a konyharuhát, majd egy éjszakát (10-12 órát) pihen. Reggel áthajtogattam úgy, hogy alányúltam az edényben, félbehajtottam a tésztát, majd fordítottam a tálon 90°-ot és ezt a mozdulatot négyszer megismételtem, majd pihent 30 percet a tészta ismét lefedve konyharuhával. Ezt a metódust 3-5 alkalommal szükséges megismételni, közben egyre kevésbé lesz lágy a tészta. Előkészítek egy azzal azonos méretű tálat, amiben majd a kenyeret sütni szeretném, belehelyezek egy konyharuhát, amit alaposan belisztezek, hogy ne ragadjon rá a tészta. Egy alaposan belisztezett felületen az itt található videó alapján megformázom a kenyeret és elhelyezem a konyharuhával bélelt tálban, fontos, hogy a sima (nem hajtogatott) fele kerüljön alulra, majd ráhajtom a konyharuhát és 1 órát pihenni hagyom.A sütőt előmelegítem 250°-ra és beleteszem azt a tálat (egy fedeles jénai, vagy egy öntött vas edény) amiben sütöm majd a kenyeret. Amint letelt a kelesztési idő egy előre összegyűrt (így könnyebb belesimítani a tálba) sütőpapírra borítom óvatosan a kenyeret, aminek most a sima fele kerül majd felülre, és igény szerint bemetszem. Mindenképpen szép hólyagos lesz a kenyér belseje, minél nagyobb metszést csináltok a tetejére, annál nagyobbak lesznek ezek a bubik. A hőfokot leveszem 230°-ra majd a felmelegített tálba helyezem óvatosan a kenyeret és lefedve 20 percet sütöm, majd leveszem az edény fedelét és további 20 percig sütöm. Hagyom a tálban kihűlni és utána már ehetitek is. Jó étvágyat a saját sütésű kenyeretekhez, ez az élmény felbecsülhetetlen szerintem!